RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Josipović: Nisam se ispričao, nego sam izrazio žaljenje

Napisano 16.04.2010. 01:27

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako je njegov govor u Parlamentu BiH krivio interpretiran. Ustvrdio je kako se nije ispričavao za rat i podjele, nego je izrazio žaljenje zbog zbivanja iz prošlosti. Moj govor nije ničija naredba, stojim iza svake svoje riječi. To nije bila isprika, nego sam izrazio žaljenje zbog ratnih zbivanja, kazao je Josipović u razgovoru sa studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u u Mostaru.

MOSTAR - Moj govor u parlamentu BiH je krivo interpretiran. To nije bila isprika, nego sam izrazio žaljenje zbog ratnih zbivanja - izjavio je predsjednik Ivo Josipović u srijedu navečer tijekom susreta sa studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

- Žao mi je što je moj govor pogrešno prenesn. Međunarodna zajednica ga je pohvalila, ali on nije produkt ničije naredbe. To je bio govor spremnosti da se priznaju vlastite pogreške i otvori bolja i kvalitetnija budućnost - zaključio je Josipović i dodao kako svaki odgovoran političar s ovih prostora ima zadaću sagledati dobre i lošre strane politike koju je njegova država vodila.

Hrvatskog su predsjednika uvodno pozdravili rektor Sveučilišta Vlado Majstorović i dekanica Filozofskog fakulteta Slavica Juka, nakon čega je Josipović održao govor u kojem je, među ostalim, rekao i kako se u Hercegovini osjeća kao kod kuće, a govorio je i o bolonjskom procesu te problemima s kojima se susreće i Hrvatska, ali i cijela Europa. Nakon govora uslijedila su pitanja studenata:

 

Ići ću i tamo gdje su stradali Srbi

- Vjerujem da ste dobro organizirali putovanje u BiH, ali i najbolji savjetnici nekad pogriješe. Vaš dolazak Srbi su ignorirali, a Vaš govor u Parlamentu izazvao je mnoge reakcije. Ili slabo poznajete situaciju u BiH ili je Vaša isprika naredba Europske unije ili pak očekujete da to učine i bošnjački predstavnici vlasti - pitao je student Pero Petričušić. Stekao se dojam da je ovakvo otvoreno pitanje pomalo iznenadilo predsjednika. No, snašao se i pohvalio otvorenost.

- Prigovor da nisam otišao na mjesto gdje su stradali Srbi je govor onih koji nisu spremni prihvatiti stvarnost. Sigurno je da ću otići i na ta mjesta. Što se tiče drugog pitanja, žalim što je moj govor pogrešno prenesen. Iako je međunarodna zajednica pohvalila moj govor, on nije ničija naredba pa ni EU-a, a stojim iza svake svoje riječi - odgovorio je Josipović na pitanje.

Bilo je i pitanja žali li i za tim što su snage HVO-a stale na branik Hrvatske, na što je predsjednik reagirao i rekao kako znade da su Hercegovci stali na branik domovine, kao i u Hrvatskoj. Još jednom je istaknuo da se njegov govor pogrešno protumačio te da to nije bila isprika, već žaljenje.

 

Kad ćete doći u Široki i pokloniti se fratrima?

Jedno od pitanja bilo je i hoće li doći u Široki Brijeg i pokloniti se žrtvama koje su izvršili partizani nad fratrima te hoće li biti zabrana nošenja križeva. Josipović je odgovorio kako je bio u Širokom Brijegu, a da je slobodan izbor svakome da nosi što hoće, s tim da time ne provocira druge. Malo je bilo vremena kako bi predsjednik odgovorio na sva pitanja.

Predsjednik Josipović prošetao je starim dijelom Mostara, a u njegovu čast sa Starog je mosta jedan skakač skočio u Neretvu, na čemu mu je Josipović čestitao.

VL/HB.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi