RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nada da će zločin u Trusini uskoro biti rasvijetljen

Napisano 16.04.2010. 13:49
Trusina

KONJIC - U petak, 16. travnja navršava se 17 godina od strašnog pokolja nad Hrvatima u konjičkom selu Trusina, prilikom kojeg su pripadnici Armije BiH ubili 22 stanovnika, i to 19 civila i tri vojnika HVO-a, koji su jedini branili selo i koji su se prethodno predali. I sada sedamnaest godina kasnije preživjeli stanovnici ovog sela još uvijek nisu dobili odgovor na pitanje tko je zaista planirao i naredio napad na selo, u kojem uopće nije bilo vojnih postrojbi te zbog čega su njihovi najmiliji mučki ubijeni od pripadnika Armije RBiH. Naime, više od 16 godina država je bila potpuno zaboravila na Trusinu, ali posljednje akcije Tužiteljstva BiH i SIPA-e daju tračak nade preživjelima da će odgovor na pitanje koje tako dugo postavljaju ipak dobiti.

Nada u otkrivanju istine

Fra Darko Drljo, župnik u župi Žitače, pod koju spada i selo Trusina, koji je i sam izgubio oca tog strašnog travanjskog dana, za naš je list kazao da je ove godine situacija nešto drukčija jer je evidentno da se počelo raditi na otkrivanju svega onoga što se događalo u ovom selu. Pozdravivši namjeru državnih tijela da se napokon pozabave zločinom za koji do sada nitko nije odgovarao, fra Darko je naglasio kako je Trusina godinama bila zavijena u veo šutnje, te je bilo i vrijeme da se započne s otkrivanjem nalogodavaca i počinitelja. No, fra Darko kaže kako institucijama treba ostaviti da rade svoj posao, naravno, uz nadu da će istrage pokazati tko je zapravo odgovoran.

Niz uhićenja

Posljednji uhićeni zbog sumnji da je u travnju 1993. sudjelovao u zločinu nad Hrvatima u selu Trusina je Hasan Hakalović, bivši zapovjednik 45. brdske brigade Armije BiH “Neretvica”. Za iste zločine pred Sudom BiH optuženi su Nedžad Hodžić, Mensur Memić, Dževad Salčin i Senad Hakalović, a za isti zločin osumnjičeni su i Zulfikar Ališpago zvani Zuka, zapovjednik specijalne postrojbe “Zulfikar”, te Nihad Bojadžić i Jusuf Hadžalija. Istodobno, još uvijek se čeka odluka o izručenju Raseme Handanović i Edina Džeke, koji su pod sumnjom za umiješanost u ovaj zločin uhićeni u SAD-u.

Vijenci i svijeće

Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Konjic 16. travnja obilježit će 17. godišnjicu stradanja hrvatskih branitelja i civila u Trusini kod Konjica. Tom prilikom u 10.30 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika hrvatskih stradalnika, nakon čega će u 11 sati biti služena sveta misa na mjesnom groblju u Trusini.

Često prešućivan zločin

Napad na Trusinu često je prešućivan zločin, a radi se o događaju tijekom kojeg su na zvjerski način pobijeni civili i zarobljeni vojnici koji su jedini branili selo. Akciju su izvršili pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije RBiH pod nazivom “Zulfikar” i  pripadnici 45. brdske brigade Armije RBiH “Neretvica“

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi