RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Josipović sljedećeg tjedna stiže u Mostar, Kosor potkraj mjeseca

Napisano 12.11.2010. 08:46
Josipović i Čović

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sljedeći tjedan stiže u višesatni posjet Mostaru, doznaje Večernjak. Hrvatski predsjednik će u utorak biti gost Mostara te posjetiti njegovu lijevu i desnu obalu. Domaćin će mu biti gradonačelnik Ljubo Bešlić. Doznaje se kako će Josipović obići mostarsku bolnicu, ali i Sveučilište u Mostaru gdje će razgovarati s vodstvom ove jedine visokoškolske ustanove na hrvatskome jeziku, ali i studentima koji su za posljednjeg susreta imali vrlo zanimljivu raspravu. Očekuje se da će hrvatski predsjednik razgovarati i s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka koje su ovoga tjedna napravile najznačajniji iskorak dogovorajući zajednički nastup i suradnju u vlasti.

Hrvatski predsjednik je u više navrata pozivao na značenje okupljanja hrvatskih stranaka u BiH u snaženju ukupne pozicije pri uspostavi vlasti, a napose u procesu ustavnih promjena. I prilikom komentara o posljednjim izborima Josipović je rekao kako postoji sustav biranja u Bosni i Hercegovini koji na izvjestan način diskriminira Hrvate kao najmalobrojniju zajednicu. Josipović se zauzima za postizanje takvog dogovora u zemlji koji bi uspostavio balans između kolektivnih i građanskih prava.

U tome smjeru su i brojni sugovornici, među kojima su bili i uzoriti kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u BiH Alessandro D’Errico, ali i stranački prvaci Dragan Čović i Božo Ljubić, prilikom posljednjih posjeta isticali potrebu za ustavnim promjenama. Upravo je Hrvatska jamac Daytonskog sporazuma i u posljednjih deset godina do dolaska Josipovića, Pantovčak je ponajmanje bio saveznik Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Uz Josipovića koji vrlo principijelno zagovara promjene u BiH imajući na umu interese svih Hrvata, od prognanika u RS-u do većinskih dijelova u Federaciji, očekuje se i skori posjet hrvatske premijerke i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor. Premijerka je već izrazila svoju iskrenu potporu sporazumu o okupljanju predsjednika dva HDZ-a u BiH, ali i mogućnosti da se ova suradnja proširi i na ostale stranke.

Na taj način Republika Hrvatska postaje u pravome smislu saveznik države BiH, ali i Hrvata koji imaju najmanje potpore velikih svjetskih administracija. Zagreb sada nastupa vrlo aktivno ukazujući na podređeni položaj Hrvata u BiH nasuprot politici izbjegavanja ‘miješanja u unutarnje stvari’.

Večernji


Nema komentara

Anketa

Ustavi