RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jurišić: Čović je dobio potporu Hrvata i treba preuzeti odgovornost

Napisano 24.10.2010. 11:42

Još jednom moram jasno reči da je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini planski i sustavno majoriziran i to od Bošnjaka u većem, te od Srba u manjem entitetu. Program HSP-a je jednakopravnost sva tri konstitutativna naroda i spremni smo na velika odricanja, pa čak i na blokade kako bi hrvatski narod došao do stvarne i istinske ravnopravnosti u ovoj neuređenoj državi. Međutim, Čovićev HDZ-e je dobio većinsku potporu hrvatskog naroda i oni trebaju preuzeti odgovornost za ustavnu poziciju hrvatskog naroda i napokon konkretno početi djelovati u tom pravcu i imat će potporu pravaša, izjavio je predsjednik HSP BiH Zvonko Jurišić u intervju sarajevskom Oslobođenju.

Jurišić je izjavio kako se mora napraviti razliku između sastavljanja izvršne vlasti i poboljšanja ustavne pozicije Hrvata.

-Bilo tko relevantan koji može i želi popraviti našu ustavni poziciju, pa tako i Dragan Čović imat će našu bezrezernu potporu, dok oko formiranja izvršne vlasti tu će Hrvatska koalicija razgovarati sa svim strankama koje su dobile mandat naroda i građana ove države. Ipak, i ja i moj kolega predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić najbliži smo ostanku u oporbi, ali konačnu odluku donijet ćemo nakon obavljenih razgovora s drugim strankama. Hrvati moraju imati i poziciju i oporbu, te zbog toga nismo previše skloni tkz. svehratskoj koaliciji, a također nije nam prihvatljiva vlast sa SDP-om i SDA-om ako ove stranke žele dalje pogoršavati hrvatsku poziciju u BiH.

Na novinarsku kanstataciju kako HDZ BiH i dalje inzistira na hrvatskoj federalnoj jedinici s stolnim gradom Mostarom, a Dodik im, prilično reducirano, sada nudi da Herceg-Bosnu obnove na teritoriji dvije-tri (hercegovačke) županije, te upit što na to kažu pravaši, Jurišić je odgovorio:

-Pravaši su uvijek bili jasni i glasni. Bosna i Hercegovina je cijelovite i neupitna, dok za pravaše nemogu opstati niti FBiH, niti RS u ovim granicama. Dodiku smo bezbroj puta jasno poručili da nedaje Hrvatima ono što nije njegovo, već ako nam želi pomoći da da hrvatskom federalnoj jedinici općine Bosanski Brod, Derventu, Modriču i Bosanski Šamac i tada ćemo vjerovati da Dodik ima dobre namjere, dok sada vjerujemo da mu je cilj baciti kost između Hrvata i Bošnjaka pričom o mini Herceg-Bosni.


Početkom tjedna HSP BiH je izabrao izaslanstvo za pregovore s potencijalnim koalicijskim partnerima. Upitan koliko su točne procjene kako ćete se, skupa sa devedesetkom, prikloniti sve izvjesnijem savezu SDP-SDA i jesu li pregovori s crveno-zelenom koalicijom odmaknuli od dosadašnjih -neformalnih, predsjednik HSP BiH kaže kako nema službenih pregovora sa savezom SDP-SDA.

-A kada ih bude jasno ćemo reći naš program koji je uvijet za ulazak u izvršnu vlast. To je istinsko jačanje hrvatske pozicije jer nam prijeti nestanak kao političkom narodu, te program povratka Hrvata i Bošnjaka u manji entitet. Bez masovnog povratka u RS država BiH neće biti stabilna. Držimo da bi mogli učiniti puno na povratku u RS i tako stvoriti preduvjete za novi demokratski ustav koji bi ovu državu uveo u EU, izjavio je Jurišić te dodao:


-Bez obzira tko formirao vlast , to se mora uraditi žurno, jer ova zemlja nema vramena za gubljenje. Ekonomija je u kolapsu i moraju se donijeti brojni zakoni kako bi počeli stvarati preduvijeti za razvitak gospodarstva, ili ćemo imati socijalni bunt koji može imati nesagledive posljedice. Ne znam šta će uraditi međunarodna zajednica, ali ćemo mi tražiti prvenstveno od SAD da se aktivno uključe u donešenje novog ustava, ali ne da temelj novog ustava bude travanjski paket ili još gore Butmirski paket. Novi ustav mora donijeti istinsku ravnopravnost sva tri naroda i svjesni smo da se takav ustav može donijeti samo sa snažnim sudjelovanjem američke administracije, a koja ima i obvezu pomoći u tome, izjavio je Jurišić.

dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi