RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dan sjećanja na travničku tragediju

Napisano 24.10.2010. 11:24

Dan sjećanja na travničku tragediju

Kuprešaci su jučer, 23. listopada zajedno sa svojim domaćinima u mjestu Rankovići kod Novog Travnika odali dužno poštovanje i sjetili se tragedije travničkih Hrvata u kojoj su nažalost  sudjelovali i brojni Kuprešaci. Već treću godinu za redom služe se svete mise i mole opijela za sve  Kuprešake koji su nakon pada Kupresa kao izbjeglice stigli u Travnik te kao pripadnici „Kupreške bojne“ sudjelovali u obrani ovog srednjobosanskog grada. Prema knjizi „Kupres u drugom svjetskom ratu“ njih 154 je izgubilo život baš u ovom gradu, neslužbene brojke sežu i do 200 likvidiranih kupreških domoljuba.

Jučer je služena Sveta Misa nakon koje su izmoljena opijela u mjestu „Rije“ udaljenom nekih 300 metara od župne crkve u Rankovićima. Na ovom mjestu je nakon 22. listopada strijeljano preko 200 zarobljenih vojnika i civila.
Prema svjedočenjima preživjelih egzekucija je trajala dva dana a dugo nakon zločina sa tog mjesta čuli su se sablasni jauci koji su dopirali do obližnjeg naselja. Na mjestu  zločina o kome se šutjelo pola stoljeća današnje svečano misno slavlje  predvodio je  prof. dr. don Pavo Jurišić dekan na katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Rankovici-2

Profesor je naglasio kako je ovo mjesto sveto kao i brojna druga stratišta na kojima su živote izgubili hrvatski branitelji. U propovjedi je spomenuo i svjedočenje po komu je predočen samo jedan mali detalj travničke tragedije koja obavezuje sve nas na pomirenje žrtve i zločinca uz oprost koji treba inicirati žrtva. Na ovom mjestu su upaljene svijeće i položeno cvijeće a nakon Mise je izmoljeno zajedničko opijelo za sve žrtve travničke tragedije.

Tijekom jučerašnjeg dana služena je i  Sveta Misa u Travniku u crkvi sv. Ivana Krstitelja  a nakon toga  je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Travnik u drugom svjetskom ratu“.

| Kupreški Radio | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi