RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Karamatić: ARBiH protjerala 170 000 Hrvata; Crnjac: Deklaracija nije neozbiljna i to pokazuju reakcije bošnjačke politike

Napisano 28.12.2018. 23:27

Jedan od gostiju sinoćnje emisije "Zabranjeni forum", koja je organizirana na temu Deklaracije koju je usvojio Sabor RH, predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić, je rekao kako je nekada Hrvate od poteza službenog Zagreba znala "zaboljeti glava", ali kako to ovaj put neće biti slučaj nego će promjene koje će donijeti ovaj dokument najviše osjetiti oni koji na sve načine pokušavaju od Hrvata napraviti nacionalnu manjinu u BiH.

Na pitanje odnosi li se ova Deklaracija i na Hrvate u Republici Srpskoj, koji su brojčano svedeni na razinu statističke pogreške, Karamatić je rekao kako se ona odnosi na njih, ali i na druge sredine u kojima je nad Hrvatima izvršeno etničko čiščenje u prošlom ratu, prenosipogled.ba.

- Na teritoriju pod kontrolom tzv. Armije BiH tijekom rata protjerano je 170 000 Hrvata, te još 70 000 nakon rata. Isti broj Hrvata je protjeran s teritorija Republike Srpske, nema velike razlike. Deklaracija se odnosi i na sve te ljude jer ona ima za cilj upozoriti upravo na ovakve činjenice. Nekima ovakvi podatci ne odgovaraju, ali to nam govori Popis stanovništva iz 2013. godine. Taj popis otkriva pravu istinu o etničkom čiščenju koje se dogodilo na teritoriju pod kontrolom Armije BiH - rekao je Karamatić, te odbacio tvrdnju kako hrvatska politika u BiH blokira povratak Hrvata u Republiku Srpsku.

- Samo u ovom mandatu obnovljeno je 845 kuća povratnika u Republici Srpskoj i projekti su rađeni pod palicom ministra Davora Čordaša. Ako to nije potpora povratku, ja ne znam što je. Drugo je pitanje želi li se netko iz Zagreba ili Osijeka trajno vratiti u neko selo pored Prnjavora u kojem još ni struje nema - branio je Karamatić svoje stavove. 

Na stavove drugih gostiju kako je Deklaracija samo pokušaj skrivanja pravih problema, te kako se ona donosi u trenutku kada Hrvati i dalje masovno iseljavaju, predsjednik HSS-a BiH je rekao kako će najavljena odluka Bundestaga i to uskoro promijeniti. 

- Kad Njemačka otvori vrata tržišta rada i za državljane BiH jamčim vam da nećemo govoriti samo o iseljavanju Hrvata. Čak je moguće da u roku nekoliko godina Hrvati budu većina u BiH jer toliko će drugih naroda iseliti u Njemačku. Ako se to i dogodi, ja vam jamčim kako vam Hrvati neće birati predstavnike kao što vi sada radite nama - poručio je Karamatić sugovornicima.

Donošenje Deklaracije je branio i politički analitičar i novinar portala dnevnik.ba Ivan Crnjac, koji je poručio kako ona ne može našteti Hrvatima u BiH, ali može upozoriti u kakvom se položaju nalaze i podsjetiti sve nas da je Bosna i Hercegovina država tri jednakopravna naroda. 

- BIH nije država jednoga naroda i nacionalnih manjina nego država tri naroda koja moraju biti jednakopravna. To već odavno nije slučaj i Deklaracijom se upozirava na taj problem. Da ona ima određenu snagu pokazuju i reakcije bošnjačke političke elite koje na sve načine ovaj akt pokušavaju predstaviti kao miješanje u unutarnja pitanja BiH. To nije miješanje u unutarnja pitanja nego upozorenje kako se jedan narod pokušava svesti na razinu nacionalne manjine - zaključio je Crnjac.


Nema komentara

Anketa

Ustavi