RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kožul: Imali smo na jednoj formalnoj stvari, ali ne nebitnoj, primjer blokade

Napisano 28.12.2018. 23:28

Član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Predrag Kožul (HDZ BiH) je, nakon što je prekinuta sjednica Komisije prije nego što je izabrano njeno rukovodstvo, izjavio je novinarima da su danas imali na jednoj formalnoj stvari, ali ne nebitnoj, primjer blokade.

 

 

- Jer ako šest kolega glasa protiv iznesenog prijedloga, a nema nikakvog drugog prijedloga, to je po mom mišljenju apsolutno blokada. Ona će utjecati na dinamiku izbora Vijeća ministara BiH, jer je Poslovnikom definirano da stav ovog povjerenstva nije obvezujući za parlament, ali je potreban parlamentu za izbor Vijeća ministara BiH - kazao je Kožul.

On je upozorio i na to da je od 14 članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH on jedini Hrvat.

- Po našem poslovniku, po definiciji, nema nikog drugog tko može biti član kolegija ovog povjerenstva uime hrvatskog kao konstitutivnog naroda. Šest kolega je glasalo protiv i toga da ja budem zamjenik predsjedavajućeg - naveo je Kožul.

Po njegovim riječima, treba puno dobre volje "da i to ne shvatite kao jednu u nizu negativnih poruka prema Hrvatima kao konstitutivnom narodu u ovoj državi".

- Ove su me druge stvari zabrinule, a ovo me je ražalostilo - kazao je Kožul.

Sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH prekinuta je prije nego što su izabrani predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Komisije.

Kandidati za te pozicije, koje su predložili predstavnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nisu dobili potrebu podršku članova komisije.    

Kožul je, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s formiranjem vlasti u FBiH i popunom Doma naroda federalnog parlamenta, kazao da i HDZ BiH ima dvojbe prema onome što je Središnje izborno povjerenstvo uradilo vezano za pitanje izbora Doma naroda FBiH.

- S te strane, možda čekanje na stav Ustavnog suda i nije najlošije moguće rješenje - smatra Kožul.   

Istaknuo je da "HDZ BiH neće blokirati, HDZ će dosljedno inzistirati na izmjenama Izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda".

- To je posao koji ćemo raditi, ali ćemo na tragu postojećih zakonskih rješenja nastojati da se izborni rezultati implementiraju na svim razinama. Mi nismo za blokiranje bilo kojeg procesa pa niti za uvjetovanje procesa, što se tiče različitih razina - kazao je Kožul.       

Dodao je kako se nadaju da će se formirati "ozbiljna, pristojna parlamentarna većina i na federalnoj razini, jer blokada procesa na federalnoj razini je najozbiljnija blokada".   


Nema komentara

Anketa

Ustavi