RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Komšić: Milanović je rekao ono što većina Bosanaca i Hercegovaca kao i stranih diplomata misli o BiH

Napisano 26.08.2016. 17:57

Izjavama o Bosni i Hercegovini predsjednik SDP-a Hrvatske Zoran Milanović nije rekao ništa novo i on je zapravo samo glasno kazao ono što misli većina diplomata ali i samih građana te zemlje, ocijenio je u petak predsjednik DF-a Željko Komšić.

Pridruživši se brojnima koji su prije njega reagirali na Milanovićeve izjave o tome da BiH zapravo i nije država te kako se u njoj nema s kim razgovarati Komšić je u otvorenom pismu dostavljenom medijima istaknuo kako ga od sintagme “big shit” više brine naznaka da se razmišlja i o scenarijima poput onoga u kojemu bi se Republika Srpska odcijepila od BiH.

“To što on (Milanović) misli da je BiH ‘big shit’, vjerovali mi ili ne, misli i većina međunarodnih dužnosnika i diplomata na službi u Bosni i Hercegovini kao i širom Balkana. A, ako ćemo pošteno, to misli i povelik broj Bosanaca i Hercegovaca. Izgovarajući ovu rečenicu, kao predsjednik stranke, na službenom sastanku, i još se kasnije hvaleći kako je znao da se to sve snima, Milanović je samo pokazao da je, kako to već mi u ovoj nesretnoj zemlji volimo reći, ‘neuspjeli jalijaš'”, napisao je Komšić.

“Opasnijom i zlokobnijom” Komšić vidi Milanovićevu izjavu kako Hrvatska neće ostaviti Hrvate same s Bošnjacima ukoliko se RS odcijepi od BiH.

Time se, drži Komšić, zapravo razotkriva sve ono što se “već par godina naslućuje, šuška, osjeća u zraku” a na tragu je srpsko-hrvatske nagodbe odnosno sporazuma Cvetković-Maček iz razdoblja uoči Drugog svjetskog rata načinjenog baš na štetu BiH.

“Izgleda da je teret objave kako u Zagrebu čekaju novog (Vlatka) Mačeka pao na pleća Milanovića i on je samo izgovorio ono što doista misli. A ‘Cvetkovića’ u Beogradu već svakako ima i previše” ističe Komšić u svom pismu.

Da su strahovanja od ponavljanja takvog scenarija s krajnjim ciljem podjele BiH opravdana za Komšiča dokazuju otvorene rasprave o novim federalnim i konfederalnim jedinicama u BiH, prijetnje referendumima u RS pa i pismo Dragana Čovića predstavnicama međunarodne zajednice od četvrtka u kojemu on “podgrijava” prijedlog o teritorijalnom preustroju BiH s tri ili više jedinica.

Komšič onima koji sanjaju ili planiraju podjelu BiH poručuje da od toga na vrijeme odustanu jer je takve planove, kako tvrdi, nemoguće provesti.

Hina


Nema komentara

Anketa

Ustavi