RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Komšić šokiran: Iza HDZ-ovog prijedloga Izbornog zakona stoje i predstavnici međunarodne zajednice

Napisano 03.04.2018. 22:31

Američka veleposlanica Maureen Cormack i šef Izaslanstva EU u BiH Lars Gunar Wigemark zajedno sa direktorom Odjela za južnu i srednju Europu u State Departmentu Matthewu Palmerom, koji dolazi u BiH sutra će u Sarajevu nastaviti razgovore s domaćim političkim akterima o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Lider Demokratske fronte Željko Komšić u razgovoru za Vijesti.ba izrazio je svoja očekivanja od sutrašnjeg sastanaka, kazavši kako ne vjeruje da će sutra doći do dogovora.

"Pogotovo s obzirom na činjenicu da je jedini prijedlog koji je “ostao na stolu”, u osnovi, prijedlog HDZ-a. Iznenađujuće je što iza tog prijedloga stoje i predstavnici međunarodne zajednice. Svi ostali prijedlozi, uključujući i SDP-DF prijedlog, su odbačeni i o njima se više ne razgovora", kazao Komšić za Vijesti.ba.

Ističe da HDZ i predstavnici međunarodne zajednice inzistiraju na principu potpune proporcionalnosti, ali po popisu iz 2013., a što je protuustavno jer Ustav poznaje samo popis iz 1991. koji se primjenjuje do provedbe Anex-a VII Dayton-skog mirovnog sporazuma.

- Također je odbačen i naš prijedlog da se uvede princip potpune proporcionalnosti, ali po popisu iz 1991, dodaje Komšić.

"Ako bi se pristalo na uvođenje popisa iz 2013. u suštini bi se prihvatili rezultati rata, etničkog čišćenja i genocida koje je dovelo do masovnih pomjeranja naroda u BiH, upozorava lider DF-a.

"Takav prijedlog dakle nije samo protuustavan nego je i duboko nemoralan. Mi koji se protivimo ovakvom načinu implementacije odluke Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, nalazimo se u potpuno nevjerojatnoj situaciji.

Od nas se traži da poštujemo odluku Ustavnog suda, što nije sporno i sto smo spremni uraditi, ali da prekršimo Ustav što je nemoguće, a predstavljalo bi i kazneno djelo", pojašnjava Komšić.

Mišljenja je da je najveći teret odlučivanja na SDA i SBB, koji zajedno s HDZ-om čine vladajuću strukturu i imaju dovoljnu većinu za usvajanje takvog modela.

"Ja se nadam da oni neće popustiti na ovako važnim i principijelnim pitanjima. Sa sigurnošću mogu reći da DF nikada neće prihvatiti ovakav prijedlog, a poprilično sam siguran da neće niti SDP", podcrtao je Komšić.

U slučaju da ipak dođe do usvajanja ovakvih prijedloga, nastavlja Komšić, spremni smo ići sa apelacijom prema Ustavnom sudu koji bi onda morao poništiti takve, novousvojene, izmjene Izbornog zakona BiH, te bi se tako našli na početku priče.

"Cijela ova situacija oko pregovora i izmjena Izbornog zakona BiH je postala jedna apsurdna igra koja HDZ-u BiH treba omogućiti “vječno sudjelovanje u vlasti”, bez obzira na izborne rezultate", zaključio je Komšić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi