RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Komšić vodi u utrci za Predsjedništvo! Iznenađenje: Kandidat HDZ 1990 do nogu tuče kandidata HDZ BiH

Napisano 18.07.2010. 15:36
Ukoliko bi sada bili održani izbori u BiH najviše glasova za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva na području Federacije BiH osvojili bi kandidati Stranke za BiH Haris Silajdžić i SDP-a BiH Željko Komšić, rezultati su istraživanja koje je za potrebe projekta "Misli BiH" provela Agencija za strateško komuniciranje CMC.
 
Riječ je zapravo o dijelu omnibus istraživanja Agencije za strateško komuniciranje CMC za potrebe spomenutog projekta, koji se pet godina multidisciplinarno bavi promocijom državnog identiteta. Istraživanje je pokazalo da javnost nije spremna deklarirati svoje stavove u odnosu na političke stranke, dok otvoreno pokazuje opredjeljenost i afinitete spram predsjedničkih kandidata. Tako je na pitanje „Za koga ćete dati glas u Predsjedništvu BiH“ od anketiraih 1.555 građanina Federacije, odgovor dalo 1.000 građana, dok su ostalih 555 (35,69%) izjavili da ne znaju ili su odbili odgovoriti.

Prema ovom istraživanju, Silajdžić bi u ovom trenutku na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH osvojio 12,24 posto glasova birača s područja FBiH, a slijede kandidati SDA Bakir Izetbegović sa 8,93 posto i Stranke za bolju budućnost Fahrudin Radončić sa 7,72 posto.

Rezultati pokazuju da je Komšić sa 32,5 posto glasova birača s područja FBiH glavni kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok mu je najozbiljniji protukandidat s 26,38 posto glasova Martin Raguž iz HDZ-a 1990.

Preostala dva kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH - Borjana Krišto iz HDZ-a BiH i Jerko Ivanković iz Narodne stranke "Radom za boljitak" dobili su povjerenje 7,32, odnosno 4,01 posto ispitanika.

Istraživanje pokazuje da će ovi izbori za članove Predsjedništva BiH biti najneizvjesniji dosad.

Značajan je postotak zasad neopredijeljenih birača ili onih koji su se odbili izjasniti i to češće među Bošnjacima nego Hrvatima, što se, kako ocjenjuje CMC, može objasniti i izostankom jače kampanje bošnjačkih kandidata, dok se ona među hrvatskim već dobro zaoštrila.


Nema komentara

Anketa

Ustavi