RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazana 6. prosinca

Napisano 02.12.2018. 23:22

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dosadašnjem sazivu Mladen Bosić sazvao je za četvrtak, 6. prosinca , konstituirajuću sjednicu tog doma u novom sazivu.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je davanje svečane izjave zastupnika, a potom i izbor predsjedatelja te prvog i drugog zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma.

Nakon toga uslijedio bi izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Uručivanje uvjerenja o dodjeli mandata izabranim zastupnicima trebalo bi biti obavljeno prije početka konstituirajuće sjednice.

U skladu s odredbama Poslovnika Zastupničkog doma, dok se ne izabere predsjedatelj, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni zastupnik kao privremeni predsjedatelj.

Kako je Feni rečeno u PSBiH, u novom sazivu najstarija je zastupnica Nada Mladina (SDP BiH).

Poslovnikom je također definirano da, nakon što zastupnici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedatelja, te prvog i drugog zamjenika predsjedatelja Doma.

Zastupnički dom državnog parlamenta sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Središnje izborno povjerenstvo  BiH je 6. studenog donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine, od kada je počeo teći rok od 30 dana za konstituiranje Zastupničkog doma državnog parlamenta.

U skladu sa izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Zastupničkog doma, SDA će imati osam zastupnika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri zastupnika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog zastupnika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Zastupničkom domu državnog parlamenta sjedit će šest zastupnika SNSD-a, tri zastupnika SDS-liste, dva zastupnika PDP-a, dok će po jednog zastupnika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.


Nema komentara

Anketa

Ustavi