RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Krivci još na slobodi, moraju se tražiti smjene Cikotića i Mlaće

Napisano 28.07.2011. 12:01

18. godišnjica stradanja i progona Hrvata iz Bugojna

Krivci još na slobodi, moraju se tražiti smjene Cikotića i Mlaće

I ova je godišnjica najbolnija za obitelji 20 odvedenih hrvatskih zatočenika iz logora Bugojna
 

Polaganjem vijenaca pred spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima Bugojna podignutim unutar katoličkoga gradskoga groblja Sultanovići, te misom zadušnicom koju je predvodio fra Vinko Sičaja, bugojanski župnik, Hrvati Bugojna jučer su obilježili 18. godišnju progona i stradanja u proteklom ratu.

Bolno za obitelj

I ova je godišnjica najbolnija za obitelji 20 nasilno odvedenih hrvatskih zatočenika iz bugojanskih logora koji se još uvijek vode kao nestali. Od više puta paljenih tijela koja su nedavno ekshumirana na lokalitetu Ivandića Njive u Bugojnu ostali su samo sitni dijelovi kostiju. Jesu li pripadali Jadranku Gvozdenu, Perici Kovačeviću i Nikici Milošu Kardelju, trojici iz ove skupine, znat će se tek nakon dodatnih analiza, odnosno pokušaja identifikacije u Londonu. Za Slavu Gvozden, majku Jadranka Gvozdena, to bi bio konačan kraj agonije koja traje punih 18 godina otkako joj je sin nestao.
“Takvo što nikad ne bih mogla učiniti ubojici moga sina. Ne mogu vam opisati koliko mi je teško otkako sam saznala da mi je sin spaljen. Da mi je samo prah njegovih kostiju pokopati, imala bih mjesto gdje ću mu zapaliti svijeću. U grobnicu bih stavila njegovu krunicu i nešto odjeće”, ispričala je. Dokaz da nada umire posljednja jest i u činjenici da je majki i očeva koji traže svoje sinove svake godine sve manje.
“Samo su još dva oca nestalih živa, a bilo ih je puno više“, kaže Sarafina Kolovrat, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih Bugojna. Bol i suosjećanje s obiteljima nestalih bugojanskih Hrvata podijelile su Ljiljana Alvir i Manda Patko, predsjednica Saveza udruženja obitelji nestalih hrvatskih branitelja iz RH, odnosno Udruge “Vukovarskih majki”.


Nagodba za zločine

Nagodba za zločine nad bugojanskim Hrvatima koju je nedavno sklopio Enes Handžić, prve presude za zločine, te skori završetak procesa Nisvetu Gasalu, Senadu Dautoviću i Musajbu Kukavici, znak su da se klupko zločina nad Hrvatima u Bugojnu počelo odmotavati. No, glavni krivci za zločine i dalje su na slobodi, prije svih Dževad Mlaćo, ratni načelnik Bugojna, ali i Selmo Cikotić, aktualni ministar obrane, ratni zapovjednik Operativne skupine Zapad Armije BiH. Sve dok i nalogodavci progona 15.000 Hrvata iz Bugojna, ubojstva 311 hrvatskih branitelja, otvaranja logora kroz koje je prošlo oko 2.000 Hrvata i na kraju nasilnog odvođenja 20 hrvatskih zatočenika koji se još uvijek vode kao nestali, pravda za zločine neće biti zadovoljena, kažu predstavnici Udruga. Koliko je ona još uvijek daleko, najbolje govori podatak da se bivši zapovjednici logora imenuju za savjetnike, i to federalnom ministru branitelja Zukanu Helezu. Tražimo da odmah pokrenu pitanje smjene Besima Hodžića, Selme Cikotića te svih ostalih koji su u ratu činili zločine nad Hrvatima, a danas su u vlasti, kaže Mirko Zelenika, predsjednik Hrvatske udruge logoraša BiH. Klupko zločina nad Hrvatima Bugojna koje se počelo odmotavati netko ponovno pokušava zamrsiti, upozorio je i fra Vinko Sičaja, bugojanski župnik.

| VL |


Nema komentara

Anketa

Ustavi