RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Križni put hrvatskog naroda

Napisano 13.05.2012. 11:58

Bleiburg - godišnjica zločina

Križni put hrvatskog naroda

► Tisuće ljudi su jučer došle u Bleiburg kako bi se poklonile žrtvama
► Drava je bila crvena od krvi, a na Križnom putu prema Mariboru posljednji sam put vidio, sa suzama u očima, svog oca – priča Zvonimir Zorić

Na pozornici kao što se i najavljivalo ove godine nije bilo predstavnika hrvatske Vlade niti izaslanstva hrvatskog Sabora.
„Loš potez“, smatraju mnogi pa i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić koji je došao u društvu stranačkih kolega.

Pucali su po nama i tjerali nas nazad prema Dravogradu gdje su nas dočekali s, od mržnje iskrivljenim licima, partizani. Drava je bila crvena od krvi, a na Križnom putu prema Mariboru posljednji sam put vidio, sa suzama u očima, svog oca.

Sjećanja su to na tragične događaje u Bleiburgu koje nam je ispričao Zvonimir Zorić koji je kao 16-godišnjak proživio sve strahote rata. Priča je to, jedna od mnogih tužnih koju se moglo čuti ove subote na Bleiburškom polju gdje se okupilo 8 tisuća posjetitelja.
- Znam što se tada dogodilo, u ovom selu živim od rođenja. Ovdje borbi nije bilo, no ipak su pucali po njima, kazao je Johann Apovnik, koji živi samo nekoliko desetaka metara od stratišta mnogobrojnih vojnika, ali i civila.

Desetak minuta šetnje udaljeno nalazi se groblje Loibacha, gdje je nadbiskup šibensko-kninski Ante Ivas okupljene podsjetio da je Bleiburg simbol križnog puta Hrvatskog naroda. Na pozornici, kao što se i najavljivalo, ove godine nije bilo predstavnika Vlade niti izaslanstva Sabora.
„Loš potez“, smatraju mnogi, pa i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić koji je došao u društvu stranačkih kolega.
- Bleiburg je simbol stradanja i strahota, i svi koji su danas ovdje trebaju biti ponosni, a oni koji su nas se odrekli donijeli su sramotnu odluku da odustaju od Križnog puta, kazao je Šišljagić i dodao da je dio vladajuće koalicije ideološki sljedbenik pokrovitelja zločina na Bleiburgu, a neke je bivše saborske zastupnike javno deklarirao kao pripadnike srpskih paravojnih formacija, te bivšeg predsjednika Mesića prozvao za veleizdaju.

Osim Šišljagića i njegove žestoke retorike koja je izazvala na trenutke i ovacije, na komemoraciji su nazočni bili i Darinko Kosor iz HSLS-a, Ruža Tomašić iz HSP-a Ante Starčević, Danijel Srb iz HSP-a, ali i izaslanstvo HDZ-a kojeg su činili Josip Salapić i bivši ministar branitelja Tomislav Ivić. Na pitanje zašto Jadranka Kosor nije osobno došla, Ivić je odgovorio: - Oni se sada nalaze u kampanji za predsjednika stranke i smatramo da bi se dolazak predsjednice krivo protumačio kao skupljanje političkih poena. Vrućina na polju nadomak Alpa nije spriječila pjevača Marka Perkovića Thompsona da oda počast poginulima, dok je Leon Žulj, gradonačelnik Valpova zbog iscrpljenosti morao zatražiti liječničku pomoć.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi