RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Lažni bh patrioti najviše gaze po Ustavu BiH, a država se urušava

Napisano 02.03.2018. 23:24

Povodom Dana nezavisnosti BiH, u emisiji "Tema" na TV1 kod Nikoline Veljović vodila se zanimljiva rasprava...

U emisiji su gostovali Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla, Ivana Marić, politička analitičarka i Ivan Šušnjar, politički analitičar i kolumnist.

"Mi živimo u državi u kojoj nema istih prava, za nas pojedince, teško je govoriti o situaciji gdje se može uvesti demokracija i vladavina prava, ono što mi smeta kao građaninu ove države je to što olako proglašavamo neke datume povijesnim datuma, ovo što smo do sad uradili po pitanju EU su samo tehnička pitanja, mi smo premala država da bi imali toliko povijesnih datuma. Država trenutno djeluje kao maloljetna osoba kojoj je potreban skrbnik", kazao je Vehid Šehić.

Je li BiH država za sve - pitala je voditeljica Ivanu Marić

"Moram čestitati Dan nezavisnosti svima koji slave, ja sam imala tu sreću da glasam za državu svih građana, Muslimana, Srba i Hrvata, no to što smo tada glasali danas ne stoji", kaže Ivana Mrić i dodaje: "Mi idemo prema tome da imamo tri države u državi, evo vam za primjer Republika Srpska, a istu situaciju imamo i u FBiH, s hrvatskom, odnosno, bošnjačkom većinom", kaže Marić.

Mi građani cijele BiH

"Oni bi nas humano preselili, no problem im pravimo mi, građani cijele BiH", kaže Marić.

Je li u BiH na sceni demokracija ili farsa, pitala je voditeljica Šušnjara.

"U BiH je trenutno demokratura, ima malo demokracije jer imamo ustavom izabrane predstavnike, ali to nije to, mi 25 godina pričamo o fundamentalnim stvarima, ja sam i Hrvat i građanin cijele BiH", kaže Šušnjar.

U BiH ima 149 stranaka. To je zato jer je politika danas najunosnije zanimanje. "Politika je danas nešto što odudara od etike i morala, sve su to problemi s kojima se mi susrećemo, mnogi napadaju ovu državu, a uzimaju velike novce od nje. Prvi mart je specifičan datum, ja sam ga 1992. doživio na način da sam bio ponosan, ali danas vidimo kako se on obilježava, nigdje radosti i nigdje ponosa", rekao je Šehić.

Proslave i komemoracije

"Sve što imamo što se tiče praznika, mi ne znamo obilježiti, sve izgleda kao komemoracija, polože se vijenci na grob Alije Izetbegovića i to je to", kaže Marić i dodaje: "Prije je to bilo drukčije, prije rata, to je ličilo na nešto, 25. novembar recimo, čak i onaj tko je bio protiv države, nije to mogao ne doživjeti.

Rat je nastavljen drugim sredstvima, smatra Šušnjar. "Hrvatima nije dana šansa da zavole BiH, ako država ne voli tebe kako ti da zavoliš nju, nisu dobili priliku da zavole BiH. Patriotizam se ne gradi na ovaj način, upiranjem prstom i traženjem krivca u cijeim narodima, kaže Šušnjar.

"Ustav treba poštivati i biti ustavni patriot, ako nam se ne sviđa konstitutivnost, nju treba dokinuti u parlamentu, to je demokratski princip, a do tada imamo konstitutivnost. Apsurdno je da su na Dan nezavisnosti u BiH najglasniji oni koji gaze princip konstitutivnosti, samim time i Ustav, od njih nije nitko veći patriot, to je apsurdno. Nitko se ne pita što će s državom biti nakon izbora, a po sadašnjoj situaciji, država se samoukida, mi slavimo Dan nezavisnosti države koje nema", kaže Šušnjar.

Blokada

"Nemate Vijeće ministara, nemate Domove naroda ni popunjene parlamente, radite probleme i u Predsjedništvu jer nema te komunikacije između Vijeća ministara i Predsjedništva, a imate samo legalno izabrane kantone i Dodika u Predsjedništvu, praktično se država gura Dodiku u ruke, plaše ljude Dodikom, a daju mu državu u ruke", kaže Šušnjar.

"U BiH je problem i nepovjerenje između političara", smatra Šehić i dodaje: "Treba riješiti ovo nacionalno pitanje i nacionalnu zastupljenost, ali i građane koji su diskriminirani", kaže Šehić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi