RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Lijanović izišao na pet minuta, SDP ga šutnuo

Napisano 24.03.2011. 09:29

Kaos u BiH - Već na prvoj sjednici neustavne vlade SDP i SDA zabili nož u leđa dopredsjedniku

Lijanović izišao na pet minuta, SDP ga šutnuo

■ Dopredsjednik iz reda hrvatskog naroda više nije supotpisnik ■ Ovaj bi postupak mogao dovesti u pitanje daljnju suradnju sa SDP-om

Jerku Lijanovića najviše je pogodio način na koji je odluka o ukidanju prava donesena jer se čekalo da on iziđe na pauzu

Iako se u javnosti stječe dojam da su stranke okupljene oko platforme koju je izradio SDP jedinstvene, spremne na toleranciju i međusobno uvažavanje, već na prvoj sjednici Vlade Federacije BiH pokazalo se da to nije ni približno tako.

Oduzeta važna funkcija

Dopredsjedniku Vlade Federacije BiH iz reda hrvatskog naroda Jerki Ivankoviću Lijanoviću kolege i koalicijski partneri doslovno su zabili nož u leđa. Prilikom zasjedanja Ivanković Lijanović izišao je na petominutnu stanku, a kad se vratio na sjednicu, oduzeta mu je mogućnost supotpisnika odluka prilikom raspodjele sredstava iz federalnog proračuna. Naime, prilikom raspodjele sredstava iz federalnog proračuna, uz potpis resornog ministra, da bi odluka bila vrijedeća, potrebni su potpisi i dopredsjednika Vlade Federacije. Takav način funkcioniranja omogućavao je da u svakom trenutku dopredsjednik Vlade iz reda hrvatskog naroda može blokirati neku odluku smatra li da nije dobra, a ukidanjem ovog prava gubi se mogućnost blokade. Ovakav potez Vlade Federacije, koju su sastavili platformaši, mogao bi ubuduće biti i te kako opasan za Hrvate s obzirom na to da su se ovim činom nastavili otimanje i majorizacija ovoga naroda. Negativnost ove odluke posebno bi mogla doći do izražaja ako bi Ministarstvo financija Federacije BiH pripalo nekom drugom narodu, jer tada Hrvati ne bi imali apsolutno nikakvog utjecaja na raspodjelu sredstava iz federalnog proračuna, odnosno na ovaj način su Hrvati ostali bez mehanizma zaštite. Prema riječima našeg izvora, ovakav postupak članova Vlade Federacije BiH razljutio je i razočarao Jerku Ivankovića Lijanovića te je u pitanje dovedena daljnja suradnja ove stranke s ostalim potpisnicima platforme koju je izradio SDP.
Ivanković Lijanović ponajviše je razočaran načinom na koji je taj potez napravljen, odnosno nožem u leđa koji su zabili njegovi koalicijski partneri.

Upitna daljnja suradnja

Prema riječima izvora bliskog Narodnoj stranci radom za boljitak, čiji je Jerko Ivanković Lijanović dopredsjednik, upitan je daljnji angažman ove stranke u Vladi Federacije, ali i na ostalim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, ako će stranke okupljene oko platforme koju je izradio SDP raditi na ovaj način. O ovoj odluci Vlade Federacije BiH vodit će se, kako doznajemo, velika rasprava i u Zastupničkom domu, s obzirom na to da je riječ o, kako navodi naš izvor, mučkom potezu stranki koje su sastavile vladu. Rad iza leđa i netransparentnost pogodila je, kako doznajemo, i ostale članove Narodne stranke radom za boljitak te su neki poslanici već najavili svoje istupanje ako se ova odluka ne promijeni. Jerko Ivanković Lijanović jučer nije želio govoriti o ovom slučaju, tvrdeći da nije potpuno siguran što je ušlo u stenogram i zapisnik Vlade Federacije BiH. Naglasio je da će se o svemu očitovati u četvrtak, tj. danas, kada će provjeriti što je ušlo u zapisnik. Međutim, nije demantirao da se ovo dogodilo.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi