RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Podnesena kaznena prijava protiv Živka Budimira zbog dvostruke mirovine i sumnje u špijunažu

Napisano 24.03.2011. 10:46
Živko Budimir

Nevladina organizacija Croatia Libertas je podnijela danas Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske i Državnoj Agenciji za istrage i zaštitu BiH kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje kako je Ž.Budimir počinio kazneno djelo prijevare, krađe i zloupotrebe službenog položaja i ovlasti na način da je sebi protuzakonito osigurao dvostruku mirovinu, u BiH i Hrvatskoj, te invaliditet na temelju lažnih podataka i okolnosti stradavanja zadobivenih u prometnoj nesreći.

General Budimir u BiH mjesečno prima oko 1300 KM, a od poreskih obveznika RH je dosad mjesečno ukrao oko 9.500 HRK čime je državni proračun Hrvatske oštetio za oko 350.000 HRK, a proračun BiH za oko 130.000 KM.

Budimir ima prebivalište u Belišću i već preko deset godina ima „uredno“ regulirano stanje mirovine. Prema istrazi koju je provela NVO Croatia Libertas nakon ove informacije, apsurdno je kako je Ž.Budimir već predao radnu knjižicu u Kadrovsku službu Vlade Federacije kako bi mu tekao novi radni staž.

Ove radnje predstavljaju ne samo zloporabu službenih položaja i ovlasti već predstavljaju i teška djela prevare, krađe i oštećenja proračuna u čak dvije države. Osoba Ž.B. koja se sumnjiči za višestruke međunarodne prijevare i oštećenje hrvatskog državnog proračuna poznata je odranije javnosti.

General Živko Budimir sudario se vozeći automobil 14. siječnja 1994. u mjestu Vuka u okolici Osijeka. Zahtjev za utvrđivanjem invalidnosti uputio je nakon više od dvije godine i od prosinca 1996. on je invalid, a i ovih 20 posto osigurava mu sva prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima.
U točki 2. prijave, od DORH-a se zahtijeva da utvrdi navode kako je Ž.Budimir počinio kazneno djelo veleizdaje RH, jer je kako se sumnja u više navrata dostavljao povjerljive i tajne informacije Hrvatske Vojske Obavještajnoj službi Vojske Jugoslavije posredstvom stare mreže UDB-a koju je pokrivao njegov stric Franjo Budimir, bivši djelatni agent UDB-a i nekadašnji član CK SK BIH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi