RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Lijanovići u potrazi za moralnim dnom - obavljeni inicijalni razgovori o koaliciji sa SDP BiH!

Napisano 20.10.2010. 22:14

Danas je u Sarajevu održan sastanak na najvišem nivou između političkih predstavnika Narodne stranke Radom za Boljitak i SDP BiH. Iako je SDP BiH u postizbornom vremenu, na krilima relativno dobrih rezultata kod muslimansko-bošnjačkog biračkog tijela, davao žestoke političke izjave, često okrećući svoju političku oštricu prema BiH Hrvatima, Narodna stranka radom za Boljitak je zaključila na današnjem sastanku, da između dviju stranaka ima mnogo dodirnih točaka u ključnim stvarima za budućnost Bosne i Hercegovine. Nova pozicija Narodne strane Radom za Boljitak je zanimljiva utoliko, što je SDP BiH kao muslimanska socijaldemokratska stranka preglasala hrvatski korpus u BiH u izboru za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, te najnovije čvrsto stajalište SDP-a o nominiranju predsjednika stranke Zlatka Lagumdžije kao novog mandatara Vlade BiH, iako po dobrom političkom običaju u BiH, u ovom izbornom ciklusu bi to mjesto trebalo pripasti BiH Hrvatima. S ovim je se SDP otvoreno svrstao na unitarističku stranu u multietničkoj državi, odnosno stranka je svjesno ili nesvjesno upregnuta u bošnjačke ciljeve.

Delegacije dviju stranaka su predvodili predsjednici Zlatko Lagumdžija i Mladen Ivanković Lijanović, priopćeno je iz SDP-a.

Obje stranke su istakle svoju privrženost što skorijem pristupu BiH euroatlantskim integracijama, kao i suglasnost u svezi mnogih gorućih ekonomskih pitanja unutar BiH.

Dogovoreni su i prvi konkretni koraci u formiranju postizbornih koalicija.

 

hercegbosna.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi