RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljubić: Ako je Dayton mogao biti dogovoren za tri tjedna, onda je moguće usvojiti izmjene Izbornoga zakona za dva mjeseca

Napisano 12.03.2018. 23:40

Ako je Daytonski mirovni sporazum dogovoren za tri tjedna, onda BiH ima dovoljno vremena da promijeni državni Izborni zakon kako bi se nakon mogli provesti rezultati izbora, rekao je danas u Mostaru predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić.

Na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Glavnog vijeća Ljubić je rekao su stranke HNS-a spremne na kompromis oko modaliteta provedbe presude Ustavnoga suda BiH kojom su poništeni dijelovi Izbornoga zakona o izboru izaslanika u Dom naroda FBiH, ali ne i oko principa legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

„Pred nama je još malo vremena, ali ipak dovoljno. Čitav Dayton je dogovoren za tri tjedna. Ako postoji politička volja, mi to možemo dogovoriti. No, ako se to ne dogodi, onda je jasno, izbori se mogu održati ali njihove rezultate nije moguće implementirati. Bit će moguće formirati vlast u RS, Brčkom i županijama, ali neće biti moguće na razini FBiH, niti će se moći uspostaviti državna vlast“, rekao je Ljubić komentirajući činjenicu da se promjene Izbornoga zakona trebaju dogovoriti do početka svibnja.

„Interes i Hrvata i Bosne i Hercegovine je vratiti pitanje promjene Izbornoga zakona u okvire ustavnosti. Mi smo ponudili prijedloge koji su još uvijek na stolu i spremni smo ići u smjeru kompromisa s ostalim prijedlozima koji će biti na tragu ustavnosti i odluka Ustavnoga suda BiH. No, nema kompromisa s ravnopravnošću i ustavnošću. O tomu se ne može raspravljati. Legitimitet predstavljanja konstitutivnih naroda u institucijama mora biti poštovan, a koji je Hrvatima bio oduzet. Te stvari moraju se vratiti u okvire ustavnosti“, istaknuo je Ljubić, prenosi Dnevnik.ba.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a je rekao i kako ne bi bilo dobro da međunarodna zajednica nameće rješenja vezana za izborno zakonodavstvo.

„Situacija  koja je dovela do dekonstituiranja hrvatskoga naroda u BiH posljedica je nametnutih odluka Roberta Berrya i Wolfganga Petricha. Obzirom na mandat koji OHR ima, oni to mogu uraditi, ali se nadam da neće i da neće trebati. Shvatio sam da je OHR dao upozorenje domaćim akterima da se uozbilje i usvoje izmjene Izbornoga zakona“, rekao je Ljubić te dodao kako je stav HNS-a da promjene Izbornoga zakona moraju uključivati i domove naroda i Predsjedništvo BiH.

„To je suština odluke Ustavnoga suda BiH po apelaciji u slučaju Ljubić“, istaknuo je.

Glavno vijeća smatra, veli, kako je HNS-ov prijedlog promjena Izbornoga zakona koji je odbijen u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u suštini provodio i presudu Sejdić-Finci.

„No spremni smo emitirati i dodatne prijedloge i saslušati prijedloge i drugih aktera koje provode odluke Ustavnoga suda BiH, odnosno koje se temelje na principu legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u institucijama koje su za to predviđene, a to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. Spremni smo na kompromise oko modaliteta provedbe presude Ustavnoga suda, ali nismo spremni na kompromise oko legitimnog predstavljanja. Imamo nove prijedloge i spremni smo  razmotriti prijedloge drugih stranaka koje su na tragu zadovoljenja principa legitimnog predstavljanja“, precizirao je Ljubić.

Ne bismo komentirali prijedloge OHR-a, dodao je, jer oni su na tragu špekulacije, nisu službeni prijedlozi.

„Mi unutar BiH trebamo doći do rješenja, provesti izbore i krenuti u izgradnju BiH koja će imati smisla“, izjavio je Ljubić.

Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a Bariša Čolak je izjavio kako nema promjena u odnosu na dosadašnje ponašanje političkih aktera.

„Nismo imali neke nove sastanke. Nadam se da će se stvari preokrenuti. Imamo dovoljno vremena da dođemo do dogovora i da provedemo presude Ustavnoga suda BiH. Mi moramo doći do promjene izbornih pravila za izbor članova domova naroda, Predsjedništva BiH ali i za Mostar. HNS ima još nekoliko spremih rješenja za promjene Izbornoga zakona, a sva se temelje na principu legitimnog predstavljanja. No, ako partner s druge strane nije spreman prihvatiti taj princip, onda nemamo razloga te prijedloge slati u proceduru“, rekao je Čolak.

Inače, glavna točka današnje sjednice Glavnog vijeća HNS-a bila je izvješće o radu Glavnog vijeća i planovi za narednu godinu. Nakon izvješća svih odjela zaključeno je da se Glavno vijeće ostvarilo kao istinski političko-operativni organ HNS-a u svim segmentima. Smatraju da su uspjeli kroz svoje odjele i pododjele integrirati političku, znanstvenu i kulturnu sferu života Hrvata u BiH.

„HNS se istinski pokazao kao jedno integrativno tijelo Hrvata u BiH ali i cijele BiH“, rekao je Ljubić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi