RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljubić: Hrvatima treba entitet i institucionalna ravnopravnost

Napisano 01.02.2010. 02:36

HDZ 1990

Gostujući danas na televiziji OBN, Božo Ljubić predsjednik HDZ1990, još je jedanputa potvrdio kako će se boriti za potpuno preuređenje BiH s njenim potpunim funkcioniranjem.

Rekao je kako Hrvatima treba entitet, te da se trebaju osigurati principi teritorijalnosti i institucionalne ravnopravnosti.

Za Ljubića u Republici Srpskoj koja trenutačno ima sve epitete države u državi Hrvata nema, dok su u Federaciji na snazi kvaziintegralističke tendencije bošnjačkog političkog vodstva.

Suradnju s Strankom za BiH, SDA i Dodikom nazvao je isključivo partnerstvom, a ne nikako koalicijom.

Za Željka Komšića je kazao da nije predstavnik hrvatske političke volje. Hrvatskog člana predsjedništva trebaju birati Hrvati, a ne predstavnici druga dva naroda. To znači da prave predstavnike trebaju birati građani Hrvati u BiH, a da ekskluzivitet predstavljanja pojedinačno ne može imati niti jedna stranka, kako su se neke željele predstavljati.

Rekao je kako treba promijeniti Ustav i Izborni zakon i članove predsjedništva treba birati parlament, na prijedlog klubova zastupnika triju naroda.

Dotaknuto je i pitanje kanala na hrvatskom jeziku i štrajka djelatnika HRT Mostar. Po Ljubiću hrvatski kanal je potreban zbog tema i događaja, a ne samo zbog Hrvatskog jezika. Problem djelatnika HRT Mostar leži u teškoj financijskog situaciji tog medija, koji je vezan za neriješevanje postupka prijenosa osnivačkih udjela u posljednjih nekoliko godina, opet zbog političkih opstrukcija bošnjačkih stranaka.

Najavio je skori sastanak s Jadrankom Kosor i razgovoru o svim problemima oko prebivališta. Istakao je da nije sretan s dosadašnjom hrvatskom politikom prema BiH, jer se suzdržavala iznijeti svoje strateške interese.

Hrvatska treba podržavati strateški položaj Hrvata u BiH - kazao je Ljubić.

Odgovarajući na pitanje rezultata za vrijeme njegovog ministarskog mandata rekao je da se založio za realizaciju izgradnje auto-ceste Vc kroz hrvatska područja, a ne samo od Sarajeva do Zenice.


Nema komentara

Anketa

Ustavi