RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljubić: Komšić je izabran glasovima Bošnjaka, njegovo "hrvatstvo" nikada nisam propitivao

Napisano 20.12.2018. 23:23

Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog odbora HNS-a u BiH kazao je za N1 da ima utisak da ljudi u Sarajevu imaju pogrešan dojam o njemu.

"Htio sam ovdje da se predstavim, ko je Božo Ljubić. Karijeru medicinsku napravio u Sarajevu, operirao i liječio tisuće pacijenata. 1992. godine bio direktor Ortopedske klinike u Sarajevu, bez kilovata struje i bez vode smo liječili pacijente uspješno. Prvi ministar zdravstva FBiH, 1994. posjetio bihaćku bolnicu kada su srpske snage bile 400 metara od nje. Upućivao sam apel za spas Srebrenice, ulazio u Sarajevo kao komandos, prolazio aerodrom više puta. Postavio temelje zdravstva, ispregovarao novac za Koridor 5C, završio karijeru kao predsjedatelj Zastupničkog doma BiH".

"Napravi se konstrukt u izjavama, onda se polemizira. Želio sam doći kod vas. Sve ovo što radim, radim kao domoljub BiH, ovo je moja prva domovina i kao hrvatski rodoljub. Zalažem se za zemlju gdje će tri konstitutivna naroda biti jednaka, da se hrvatska pozicija izjednači sa druga dva naroda", poručio je.

"Ako je to moj jedini grijeh, spreman sam se pred Svevišnjim pojaviti bez ispovijedi", poručio je Ljubić.

I dalje stoji iza stava da je Željko Komšić nelegitiman član Predsjedništva BiH, i da se to lako može dokazati ulaskom na rezultate izbora i pogledom u mjesta gdje je dobio najviše glasova.

"To nije samo moje mišljenje. To je mišljenje svih objektivnih analitičara. Komšić je izabran za poziciju člana Predsjedništva većinom glasova Bošnjaka. Nikada nisam problem Komšića gledao personalno. Nikada nisam sumnjao ni propitivao njegovo hrvatstvo", naveo je u Danu uživa.

On kaže da predstavnici tri konstitutivna naroda moraju voditi zemlju zajednički.

"Mi možemo gledati to u skladu sa duhom Ustava, a podrazumijeva da član Predsjedništva ima izborni legitimitet. Nije bitno nacionalno opredjeljenje. Slovo Daytona, članak 5 Ustava BiH, ukoliko jedan od tri člana bude preglasan, onda ulaže priziv svom klubu u Domu naroda. Ta odredba članove Predsjedništva priznaje kao predstavnike Srba, Hrvata i Bošnjaka", kazao je.

"Skoro sam zasjenio Sejdića i Fincija sa svojom apelacijom. U BiH su se 97 posto građana izjasnili kao Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Racionalno je gledati da interesi konstitutivnih naroda budu primarno regulirani, da se dozvoli kandidiranje svakog građanina. U BiH manjine niko ne spominje. Zovu ih ostali. Sukobi u BiH koji se vode, ne vode se između manjina, vode se na pitanju konstitutivnih naroda. Prvo to moramo riješiti, pa onda pitanja manjina", kazao je Ljubić za N1.

Istakao je da legitimitet predstavlja stvar za odlučivanje.

"Za nas je bitan Ustav BiH kakav god da jeste. Bitne su presude najvišeg suda", kazao je.

"Reći ću vam što sam Zubaku rekao kada se vratio iz Daytona. Sjeli smo u Holiday Innu, i rekao mi je što je dogovoreno tu. Rekao sam mu 'ako ta država ikad profunkcionira spalit ću sve svoje diplome jer bi to značilo da nisam ništa naučio", rekao je, dodavši: "Evo danas živimo".

Istakao je i to da je Klub Hrvata u Domu naroda PSBiH ponudio rješenje Izbornog zakona - na koji su Bošnjaci uložili povredu vitalnog nacionalnog interesa, koji nije ustanovljen.


Nema komentara

Anketa

Ustavi