RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

"Marš Orašje-Vidovice 2017."

Napisano 20.04.2017. 23:35

U spomen i trajno sjećanje na branitelje Mjesne zajednice Orašje koji su braneći svoju rodnu grudu poginuli u proteklom ratu, Mjesna zajednica Orašje već petu godinu za redom organizira tradicionalni „Marš Orašje – Vidovice“, koji će se ove godine održati u subotu 22. travnja. Iako se ovaj događaj povijesno vezuje za 16. travnja ove godine, zbog blagdana Uskrsa i Vaskrsa, marš je prolongiran za tjedan dana kasnije, a MZ Orašje organizira ga u suradnji s Medžlisom Islamske zajednice Orašje i načelnikom Općine Orašje Stankom Vincetićem, uz sponzorstvo tvrtke Maxi d.o.o. Orašje, prenosi Radio Orašje.

„Riječ je o ratnim stazama kojima su stanovnici MZ Orašje, u razdoblju kada se naša zemlja  borila za samostalnost i pokušala organizirati u vidu otpora, prvi puta krenuli u oslobađanje ideje BiH kao samostalne zemlje. Tim povodom i organiziramo ovaj događaj, upravo tim stazama kojima su pod kišom granata naši sugrađani i branitelji iz drugih mjesta hrabro koračali, branili i obranili ovaj prostor i po cijenu vlastitih života,  i na koje  smo jako ponosni“, kazao je predsjednik MZ Orašje Admir Nurkić. Pozvao je građane da se u što većem broju uključe u ovaj događaj. Okupljanje je subotu 22. 4. na Trgu slobode, u parku, gdje će biti polaganje cvijeća i svijeća kod oba Spomen obilježja poginulim braniteljima, nakon čega će se nasipom uputiti prema Vidovicama. Tamo će sudionike marša dočekati predstavnici Vidovica, Kopanica i Jenjića, gdje će skupa položiti vijence i upaliti svijeće kod središnjeg Spomen obilježja u Vidovicama, a potom i kod Spomen obilježja poginulom branitelju iz Orašja i Spomen obilježja braniteljima iz RH, koji su izgubili život na ovome bojištu.

„Svake godine u maršu, uz bivše branitelje, sudjeluje i jako veliki broj mladih osoba, a na određenim lokacijama održava se povijesni sat vezano za ratna događanja. Njihove ratne priče najviše i najčešće su ispunjene tugom i bolom zbog ratnih prijatelja i suboraca koji više nisu s nama, ali istodobno i velikim ponosom i poštovanjem na sve one koji su dali svoje živote za ovaj naš trenutak u kojem živimo danas i možemo biti mirni što smo ovdje i na ovom teritoriju gdje smo uvijek i bili“, naglasio je predsjednik MZ Orašje Admir Nurkić.

Iako se u subotu očekuje lijepo vrijeme, organizatori su preporučili svima koji će pješice ići u Vidovice da se toplije obuku, ponesu kišne kabanice ili kišobrane, a za one koji se ne budu mogli vratiti pješice u Orašje, bit će osiguran prijevoz. Građani, koji ne mogu ići pješice do Vidovica, pozvani su da dođu na polaganje vijenaca u Orašju i Vidovicama kako bi, zajedno sa sudionicima marša, minutom šutnje odali počast onima koji su dali najviše što su mogli!

Već iduće godine MZ Orašje namjerava ovaj projekt zajednički organizirati s mjesnim zajednicama Vidovice, Kopanice i Jenjić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi