RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Milanović ne želi susret s Lagumdžijom

Napisano 27.02.2012. 10:23
Lagumdzija

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović doputovat će u u prvu, dvodnevnu, službenu posjetu Bosni i Hercegovini u okviru koje će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom i rukovodstvom Parlamenta BiH.

Milanoviću će na platou ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine biti upriličen svečani doček, nakon čega će biti održan susret izaslanstava dviju susjednih zemalja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i Milanović dat će potom izjave za medije. Rukovodstvo Parlamenta BiH razgovarat će s hrvatskim premijerom o odnosima dviju zemalja, s naglaskom na otvorena pitanja.

Tijekom boravka u Bosni i Hercegovini, hrvatski premijer posjetit će Sarajevo, Mostar, Široki Brijeg, Vitez, kao i ustanove koje je financirala hrvatska vlada, akademije, samostane i poduzeća.

Milanović bi prvog dana posjete Bosni i Hercegovini trebao posjetiti i bolnicu "Fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj, čiju je izgradnju devedesetih godina financirala hrvatska vlada.

Iako je bilo lobiranja od strane SDP-a BiH i njezina lidera Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova BiH, kako doznaje Dnevnik.ba, Milanović će eskivirati susret s Lagumdžijom. Odnosi dvojice lidera i dvije stranke prije dvije godine, dok su SDP-ovi u BiH i u Hrvatskoj bile u oporbi, bile su posve drugačiji.

Milanović je, što je dočekano s negodovanjem sa strane Hrvata u BiH, čak bio i na predizbornom skupu Lagumdžijinog SDP-a u Sarajevu. Ali nakon izbora, kada je SDP uz pomoć SDA i marginalnih stranaka HSP i NS RzB političkim nasiljem, uz pomoć visokog predstavnika Valentina Inzka i dijela međunarodne zajednice, formirao nelegalnu federalnu vlast, bez predstavnika Hrvata odnosi su zahladnijeli.

Čini se da ni do danas nije došlo do "zatopljavanja" odnosa na relaciji Lagumdžija - Milanović. Prije svega zbog činjenice da je Lagumdžija negirajući izbornu volju jednog konstitutivnog naroda, izborom Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i formiranjem Vlade F BiH bez predstavnika većinske izborne volje bh Hrvata, bila kap koja je prelila čašu. Drugi razlog je i taj što Lagumdžija nije premijer, već ministar, te tako nema ni formalnog razloga da se Milanović odvojeno susretne s njim.

Prema posljednjim informacijima zbog činjenice da je izbjegao susret s njegovim šefom, kako saznaje Dnevnik.ba, Komšić još nije potvrdio da će se susresti u Predsjedništvu BiH s hrvatskim premijerom Milanovićem. No, ako ne s Komšićem Milanović će se u Predsjedništvu BiH, kako saznajemo susresti s druga dva člana Predsjedništva BiH.

Dnevnik.Ba

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi