RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prijedlog instituta da se oko 4.000 tijela vrati odakle su iskopana uzburkao SBŽ

Napisano 26.02.2012. 10:56

Zbog sporosti - Roditelji umiru ne dočekavši pokop svojih sinova…

Prijedlog instituta da se oko 4.000 tijela vrati odakle su iskopana uzburkao SBŽ

Odgovorno tvrdim da je osamdeset posto roditelja umrlo ne dočekavši da pokopa svoju djecu dostojanstveno samo zbog sporosti i nemara nadležnih službi i institucija, kaže predsjednik Udruge za traženje nestalih i poginulih Hrvata SBŽ-a

Najnoviji prijedlog koji dolazi od Marka Jurišića člana Kolegija direktora instituta za traženje nestalih u BiH da se oko četiri tisuće neidentificiranih tijela koje se nalaze u 11 kosturnica širom BiH vrate onamo odakle su iskopana, uzbunio je članove Udruge za traženje poginulih i nestalih Hrvata središnje Bosne.

Istina, konačnu odluku o ovome problemu donijet će Tužiteljstvo BiH, odnosno odjel za procesuiranje ratnih zločina. U Republici Srpskoj odlučni su da se ne dozvoli ponovni pokop posmrtnih ostataka na mjesta odakle su izvađena tvrdeći da je to, ustvari, prikrivanje nerada ovoga instituta.

Fabijan Barać, predsjednik Udruge za traženje nestalih i poginulih Hrvata središnje Bosne dodaje:
- Sve ovo traje predugo i presporo. Mi smo 2001. godine otkopali grobnicu u Maljinama gdje smo našli sedam nepotpunih skeletnih ostataka i još sitnih kostiju desetak ljudi. Pet godina smo čekali na prve rezultat DNA analize iz Tuzle. Odgovorno tvrdim da je osamdeset posto roditelja umrlo ne dočekavši da pokopa svoju djecu dostojanstveno, samo zbog sporosti i nemara nadležnih službi i institucija. Inicijativa da se ti neidentificirani ostaci nose na mjesto iskopa je neprihvatljiva. Mislim da ni jedan Hrvat neće pristati na to, što se tiče Srednjobosanske županije. A zašto? Iz jednog prostog razloga što su sva naša potraživanja iz 1993. i 1994. godine prema Armiji BiH. Sve su sekundarne grobnice izmještene i sad kada bi vratili posmrtne ostatke koje imamo može se dogoditi da nam ukradu i ono što imamo. Samo u općini Travnik još uvijek tragamo za 36 nestalih. Od toga 22 su s Bikoša, dodaje Fabijan. On navodi kako se dio zemnih ostataka nalazio i na VMA u Splitu pa su, u suradnji s Institutom za nestale, 2007. godine sve prebacili na groblje Prahulje.
- Svi iskopani zemni ostaci se nalaze u vrećama na groblju Prahulje osim onih dijelova koji su uzimani za DNA analizu i oni su u Tuzli. Obitelji imaju namjeru napraviti jednu zajedničku spomen kosturnicu u koju bi se pokopali svi nestali, bar što se tiče lokacije Bikoši. Inače u Srednjobosanskoj županiji Hrvatska strana još uvijek potražuje od Armije BiH 106 osoba. Od toga 36 iz općine Travnik i 39 iz općine Bugojno. Ostali su iz drugih općina županije, tvrdi Fabijan. Na pitanje je li zadovoljan radom Instituta za nestale osobe BiH on odgovara:
- Gotovo ništa ozbiljno se nije radilo na ovim terenima. Tek nešto malo prošle godine u Bugojnu. Stalno nas pozivaju u Sarajevo na sastanke a kada dođemo samo se govori o Srebrenici, Žepi i drugim mjestima. Mi za njih kao da i ne postojimo. Više i ne dolazim na takve sastanke, kaže nam na kraju razgovora Fabijan Barać predsjednik udruge za traženje poginulih i nestalih Hrvata središnje Bosne.

Inicijativa da se neidentificirani ostaci nose na mjesto iskopa su neprihvatljivi. Ja mislim da ni jedan Hrvat neće pristati na to, barem što se tiče Srednjobosanske županije, kaže Fabijan Barać

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi