RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ministar Vidović o RTV kanalu na hrvatskom jeziku, digitalizaciji, CEMT dozvolama

Napisano 18.02.2010. 18:54
M

inistar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu, govoreći o pokretanju RTV kanala na hrvatskom jeziku, podsjetio da je zaključkom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz  2008.  zaduženo Vijeće ministara BiH da pokrene postupak utemeljenja novog RTV kanala na hrvatskom jeziku unutar postojećeg Javnog RTV sustava BiH.

Ministar komunikacija i prometa BiH je imenovao Komisiju sa zadatkom da pripremi elaborat o utemeljenju ovog kanala. Komisija je utvrdila da ima potrebu da se formiraju podgrupe - za programska rješenja u sustavu; za tehničko-tehnološka rješenja i podskupina za izmjene zakona, pravne i financijske elemente projekta.

„Glede programskih i tehničko-tehnoloških aspekata je izrađen nacrt postupaka za utemeljenje RTV kanala na hrvatskom jeziku s mogućim sjedištem u Mostaru, odnosno alternativno i privremeno rješenje sa sjedištem u Sarajevu tijekom kojega bi kao prva inauguracijska faza utemeljenja RTV kanala na hrvatskom jeziku bilo utemeljenje radijske i televizijske info-redakcije čiji bi se program emitirao u radijskoj i televizijskoj mreži BHRT-a prema principu time sharing“, kazao je Vidović.

Dodao je da podgrupa za izmjenu zakona ima obavezu da pripremi pravne i financijske elemente projekta prikazujući društveni, politički, pravni aspekt opravdanosti utemeljenja nove radio-televizije. Ova će komisija predložiti potrebne izmjene zakona da bi osigurala sve zakonske pretpostavke utemeljenja novog RTV kanala.

Govoreći o procesu digitalizacije TV u BiH, ministar Vidović je kazao da je ranijim odlukama Vijeća ministara donesena odluka o strategiji prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radio-televiziju. Istaknuo je da je to obaveza BiH i da je definiran  rok 1. prosinca 2011. godine.

„Ovih dana se priprema odluka o formiranju ekspertnog tima koji će pratiti kompletnu provedbu strategije za digitalizaciju radio-difuzije u BiH koja podrazumijeva i akcijski plan u smislu dinamike realiziranja određenih poslova i izradu financijskog plana u smislu mogućeg otvaranja razgovora s Europskom razvojnom bankom koja je pokazala interes za kreditiranje digitalizacije ukupnog sustava u BiH“, kazao je Vidović.

Dodao je da bez kreditnog zaduženja nismo u stanju raspoloživim sredstvima od Regulatorne agencije za komunikacije, bez obzira  na to koliko ona bila, digitalizirati ukupan sustav.

Ministar je najavio da bi trebao biti održan sastanak s predstavnicima svih javnih emitera, direktorima i predsjednicima upravnog odbora, a glavna tema sastanka će biti digitalizacija RTV sustava u BiH i uspostava kanala na hrvatskom jeziku.

Na pitanje postoje li preciznije procjene koliko će koštati proces digitalizacije, ministar je odgovorio da još ne postoje, ali postoje paušalne.

“Po našim procjenama, koje nisu konačne, oko 60 milijuna KM bi koštao proces digitalizacije u BiH“, kazao je ministar Vidović.

Govoreći o raspodjeli CEMT dozvola, ministar Vidović je kazao da su u tijeku završne rasprave, odnosno razmatranja uloženih prigovora autoprijevoznika koji nisu raspodjelom za 2010.  zadovoljni načinom na koji je to urađeno.

Ovih dana će od 804 dozvole koje je BiH dobila za raspodjelu, biti objavljena konačna lista autoprijevoznika nakon razmatranja svih prigovora i žalbi.

„Nakon provedene istrage nadležnih institucija u BiH - SIPA-e, Tužiteljstva i obavijesti od Tužiteljstva koja je zaprimljena u Ministarstvo u kojoj se govori da su potvrđene optužnice pred Sudom BiH za sedam državnih službenika koji su bili članovi Komisije za dodjelu CEMT dozvola za 2007., izdano je rješenje o njihovoj suspenziji“, kazao je ministar Vidović.

Po njegovim riječima, ovih dana se očekuje razmatranje Žalbenog vijeća o pitanju uloženih žalbi i u tom smislu nadležne institucije vode proceduru utvrđivanja eventualnih nepravilnosti koje se stavljaju na teret navedene komisije.

bljesak.info/fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi