RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Krišto: Bošnjaci žele dominaciju nad Hrvatima

Napisano 19.02.2010. 09:25
Borjana Krišto
Predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Borjana Krišto upozorava da je položaj Hrvata u FBiH veoma loš zbog stalnih nastojanja Bošnjaka za dominacijom i majorizacijom.

Krišto je u intervjuu Srni istakla da su Hrvati u skladu sa Ustavom BiH konstitutivni narod i da prava i obveze trebaju podjednako da ostvaruju na cijelom prostoru BiH.

"Nedovoljan povratak izbjeglih i raseljenih Hrvata u Republiku Srpsku /RS/ i nastojanja Bošnjaka za dominacijom i majorizacijom u FBiH, a sve na marginama loših ustavnih rješenja i mehanizama za ostvarivanje jednakopravnosti, najbolje oslikavaju položaj hrvatskog naroda u BiH", rekla je Krišto.

Govoreći o sve učestalijem preglasavanju Hrvata u Vladi FBiH, Krišto je navela da se to dešava pri svega zbog loših ustavnih rješenja, kao i naknadnih intervencija visokog predstavnika u BiH na Ustav FBiH, nakon kojih mogućnost preglasavanja dobija efektivnu primjenu u realnom političkom životu.

"S obzirom na dijagnostikovane uzroke i detektovane posljedice, rješenja su u legalnoj i legitimnoj proceduri otklanjanja uzroka i traženja adekvatnih ustavnih rješenja kojima će se u najvećoj mogućoj mjeri spriječiti svaki oblik diskriminacije", smatra Krišto.

Ona je napomenula da je u BiH potrebno formirati kanal na hrvatskom jeziku i da je HDZ BiH u svim tijelima izvršne i zakonodavne vlasti BiH pokrenuo to pitanje i insistira na njemu.

Borjana Krišto ocjenjuje da ti zahtjevi i insistiranja na političkoj sceni u BiH nisu prihvaćena prevashodno od "onih koji se u javnosti oglašavaju i predstavljaju kao navodni zaštitnici ljudskih prava i sloboda".

Krišto je istakla da nemogućnost realizovanja kulturnog identiteta hrvatskog naroda kroz navedeni medijski oblik predstavlja najeklatantniji primjer diskriminacije.

"Naravno, to nas neće i ne smije spriječiti da legalnim i legitimnim sredstvima ostvarimo naša osnovna prava na hrvatski televizijski kanal", tvrdi Krišto.

Prema njenim riječima, za formiranje treće teritorijalne jedinice u BiH sa hrvatskom većinom potrebna je dobra volja i drugih učesnika u procesu ustavnih promjena u BiH.

Ona je naglasila da se konsultovanjem ustavno-pravne teorije i prakse zemalja u užem i širem okruženju mogu pronaći kvalitetna rješenja za pitanje teritorijalnog uređenja BiH, ali i sva druga otvorena pitanja.

"U zavisnosti od razgovora na temu ustavnih promjena u BiH, koji su prioritet i najvažnije pitanje, svako rješenje koje počiva na principu jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda i građana u BiH jedino je moguće i održivo rješenje za BiH", dodala je Krišto.

Na pitanje da li bi Hrvatska trebala da se aktivnije uključi u rješavanje problema sa kojima se susreću Hrvati u BiH, Krišto je rekla da je HDZ BiH pokazao da posjeduje dovoljno političke mudrosti, volje i kompetentnosti da aktivno i samostalno može upravljati političkim procesima u predstavljanju hrvatskih političkih interesa u BiH.

Ona je napomenula da uloga Hrvatske u političkim procesima u BiH proizilazi iz obveze kao supotpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Dok je Dejtonski mirovni sporazum na snazi - prisutnost Hrvatske treba i mora biti u tim okvirima. Na očekujemo više, ali ni manje nego što je ustavna obaveza", kaže Krišto u intervjuu SRNI.

Srna


Nema komentara

Anketa

Ustavi