RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mladiću iz Busovače uspješno urađena replantacija ruke

Napisano 02.03.2018. 23:21

Tim liječnika Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) izvršio je 16. veljače replantaciju lijeve podlaktice dvadesetdvogodišnjem pacijentu N. L. iz Busovače.

Po riječima šefice Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju Sanele Salihagić, pacijent je u KCUS dovezen u teškom stanju.

- Pacijent je povrijeđen remenom, na radnom mjestu. To je bila traumatska amputacija srednje trećine podlaktice. Urađena je replantacija istog dana - rekla je prof. dr. Salihagić.

Doktor Dujso Vanis kazao je da je pacijent prvobitno zbrinut u bolnici u Travniku, odakle je prebačen na liječenje u KCUS, prenosi Fena.

- Po dojavi da nam dolazi pacijent s teškom povredom i amputacijom lijeve podlaktice organiziran je multidisciplinarni tim koji su sačinjavali plastični kirurzi, ortoped, traumatolog, anesteziolog, vaskularni kirurg kao i ostalo medicinsko osoblje u sali. Uradili smo replantaciju amputirane podlaktice i niz drugih kirurških i mikrokirurških zahvata, nakon čega je pacijent smješten na Intenzivnu njegu – kazao je dr. Dujso.

Po riječima dr. Gorana Obradovića s Klinike za plastičnu kirurgiju, iako se radi o zahtjevnom zahvatu, sve je proteklo u skladu s postojećim protokolima.

- Zahvaljujući predanom timskom radu urađen je zahtjev bez komplikacija. Pacijent je stabilan, ruka je vitalna kao i šaka. Operativni zahvat je pokazao da KCUS raspolaže izuzetno stručnim kadrovima, sposobnim za izvođenje najzahtjevnijih kirurških i mikrokirurških zahvata. Oporavak pacijenta se detaljno prati, pod adekvatnom je terapijom i ljekarskim nadzorom - kazao je dr. Obradović.

Velika podrška mladom timu liječnika bio je i iskusni traumatolog prof.dr. Zoran Hadžiahmetović.

Na Odjelu intenzivne njege pacijent se oporavljao, nakon operativnog zahvata.

- Povrijeđen sam na radnom mjestu, ali zahvaljujući doktorima iz KCUS urađena je replantacija. Još se oporavljam od šoka koji sam preživio. Vjerujte, bilo je strašno. Mašina mi je bukvalno otkinula ruku. Kolega Semin Čičak me je spasio, da ne poginem. Kolege koje su prilazile da mi pomognu bukvalno su padali u nesvijest od prizora. Dovezli su me u KCUS, mogu samo zahvaliti medicinskom timu koji je učinio čudo - rekao je pacijent, priopćila je Press služba KCUS.


Nema komentara

Anketa

Ustavi