RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostar: Bešlić obećao izgradnju zgrade Treće osnovne škole

Napisano 10.07.2010. 03:36
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić sa saradnicima, Božom Ćoriće, načelnikom Odjela društvenih djelatnosti i Mirom Kordićem, voditeljem Službe za visokogradnju, posjetio je danas Treću osnovnu školu na poziv direktora Treće osnovne škole Stipe Vrljića i novog školskog odbora, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Gradske uprave Mostar.

Tema sastanka bila je rješavanja problema izgradnje nove školske zgrade, zbog činjenice što je odlukom Gradskog vijeća stara školska zgrada prenamijenjena u gradsku vijećnicu, a njena rekonstrukcija je u toku, kao i činjenice da se nastava i rad škole u prostorijama Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača odvija u gotovo nemogućim uslovima. Škola nema sportsku dvoranu, kabinete za stručne predmete, krov na zgradi prokišnjava, nedostatak prirodnog svjetla u dijelu učionica i kabineta, samo su neki od nedostataka na koje je ukazala i inspekcija Zavoda za školstvo.

Predsjednica Vijeća roditelja dr. Dijana Zelenika, predsjednik školskog odbora Dražen Vrljić, zajedno sa svim članovima odbora, direktor škole Stipe Vrljić, zatražili su od gradonačelnika Bešlića da grad, kao osnivač, hitno pristupi proceduri za izgradnju nove školske zgrade, koja će odgovarati svim potrebnim školskim standardima.

Gradonačelnik Bešlić je kazao kako u potpunosti shvata probleme u kojima se nalazi ova škola i iznesene primjedbe, posebno loše uslove, u kojima rade učitelji i nastavnici i izvodi nastava za djecu.

Bešlić je obećao kako će se pristupiti izradi projektne dokumentacije za izgradnju nove školske zgrade, za što su već osigurana sredstva, te proceduri za izmjenu i dopunu regulacijskog plana za područje na kojem će graditi nova zgrada. Takođe, naglasio je Bešlić, izgradnjom nove školske zgrade riješio bi se i problem smještaja Srednje likovne škole, koja bi se smjestila u sadašnju Treću osnovnu školu.

Grad Mostar osigurao je sredstva i za sanaciju krova na školskoj zgradi, a ti će se radovi izvesti tokom ljetnih praznika. Dio sredstava, 50 000 KM, obećalo je osigurati i Ministarstvo obrazovanja HNK-a.

Božo Ćorić ukazao je na činjenicu kako Mostar konstantno ulaže u poboljšanje standarda u školama od kada je došlo do integracije grada i do sada je uloženo preko 18 miliona KM.

Nema komentara

Anketa

Ustavi