RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na Posavskom sijelu više od 300 folkloraša iz 7 KUD-ova BiH i RH

Napisano 03.08.2010. 08:21

Osmu godinu zaredom Hrvatsko kulturno društvo Napredak Gradačac organizira veliku smotru hrvatske kulture, glazbe i narodnih nošnji posavskoga kraja.

Iseljeni Posavljaci
U goste redovito pozovu društva iseljenih Posavljaka koji također njeguju kulturnu baštinu posavskoga područja, pa se velika fešta redovito pretvori u, ne samo u kulturni događaj, već i priliku za razgovore o temi održivog opstanka, prestanka iseljavanja Hrvata s tog područja i povratka.
Ove je godine u goste napretkovcima Gradačca stiglo više od 300 folkloraša, a manifestaciju je pratilo i neizravno u njoj sudjelovalo više od 1000 osoba. Pokrovitelj te velike folklorne manifestacije je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić. Najljepši i rekli bismo atraktivan sadržaj koji najviše pobudi interes građana je veličanstveni mimohod KUD-ova ulicama Gradačca. Ljepotu nošnji svojega kraja pokazali su u mimohodu KUD Žeravac - Slavonski Brod, KUD Rugvica - Zagreb, HKUD Ljubače - Tuzla, HKD Napredak Špionica, KUD Župa Zovik iz Zovika, HKUD "Izidor Poljak" Boće te predstavnik Posavske Županije - HKUD 'Dr. Krunoslav Draganović' - Matići
Mimohod je završnicu imalo na prostranom trgu u središtu grada gdje su pjesmom i igrom prikazali bogatstvo folklora i narodnih običaja posavskih Hrvata. Sve su začinili slavonskom tamburaškom pjesmom, u izvedbi tamburaškog sastava "Slavonci" iz Vinkovaca pa je fešta potrajala dugo u noć.

Odlazak Hrvata
- Za naše je područje sve prisutniji i rekao bih alarmantan odlazak Hrvata. Nekad nas je ovdje bilo oko 5000, a sada nekoliko stotina. Stoga su jako bitne ovakve manifestacije jer su prilika progovoriti i o našim problemima, kaže nam član organizacijskoga odbora Marijan Šimić. U Gradačcu ne radi ni jedan Hrvat, obnova nije završena jer je trećina objekata još na čekanju. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi