RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na pragu samostana prije 17 g. ubijeni su gvardijan i vikar

Napisano 13.11.2010. 11:01

Fojnica - Godišnjica bitke za Bašino brdo i dan kad su stradali fra N. Miličević i fra L. Migić

Na pragu samostana prije 17 g. ubijeni su gvardijan i vikar

■ U bitki za Bašino brdo život je izgubilo 36 hrvatskih branitelja ■ Na današnji dan, 13. studenoga 1993. pripadnik Armije BiH ubio je fra Nikicu i fra Leona
 
Jučerašnji i današnji datumi, 12. i 13. studenoga 1993., datumi su koji će ostati upisani u povijesti fojničkih Hrvata i ratnih stradanja koje su prošli u proteklome Domovinskom ratu. Dana 12. studenoga 1993. postrojbama HVO-a uspjelo je ponovno vratiti pod svoj nadzor Bašino brdo. Armija BiH zauzela ga je u kolovozu 1993., a akcija vraćanja kote s koje se dijelovi općina Kiseljak i Fojnica vide kao na dlanu trajala je tri dana.

Značenje akcije

Na Bašinom brdu jučer se zavijorila hrvatska zastava, a na značenje i žrtve akcije zahvaljujući kojoj su Hrvati opstali u središnjoj Bosni podsjeća jedan od njezinih sudionika Slavko Cvjetković.
- Ova akcija bila je značajna za cijelu središnju Bosnu. S Bašina brda mogao se vrlo lako zauzeti i cijeli Kiseljak. Ponovno vraćanje Bašina brda pod nadzor HVO-a svojim životima platilo je 36 hrvatskih branitelja, a više od stotinu ih je ranjeno, kaže Cvjetković.

Na osvetu zbog zauzimanja Bašina brda fojnički Hrvati, nažalost, nisu dugo čekali. Odmah sutradan (13. studenoga) na pragu fojničkog samostana pripadnik Armije BiH iz Visokog Miralem Čengić ubio je fra Nikicu Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i vikara. Počinitelj je odležao dio kazne, no nalogodavci ovog zločina iz mržnje nikad nisu otkriveni.
Fojnički Hrvati bez sumnje imaju svoj križni put. Koliko postaja im je još ostalo, ne zna nitko, a ono što vjernici pouzdano znaju jest da na kraju križnog puta dolazi svjetlost.

Fojnica-1B

Snaga za preživljavanje

Naglasio je to u svojoj propovijedi fra Nikica Vujica, gvardijan fojničkoga samostana, te pozvao okupljene da bez obzira na težinu vremena u kojemu i danas žive ne klonu duhom. Snage za preživljavanje svih životnih nedaća trebaju im dati upravo poginuli hrvatski branitelji čijoj žrtvi su se jučer poklonili. A bez obzira na loš planinski put koji su posljednje kiše dodatno uništile, na Bašinom brdu jučer se u molitvi za duše poginulih branitelja okupilo mnoštvo ne samo Fojničana nego i njihovih susjeda.

Posjet iz Hrvatske
Jednako kako ste vi pratili događanja u RH, tako smo i mi događaje u središnjoj Bosni
■ Na Bašinom brdu bili su i dragovoljci i veterani Vukovarsko-srijemske županije.
- Mi već treću godinu dolazimo ovdje zahvaljujući suradnji koju smo uspostavili s veteranima i dragovoljcima iz ovog kraja. Ove godine za sve goste pripremamo slavonski čobanac. Jednako kao što ste vi pratili ratna događanja u RH, tako smo i mi pratili što se događa ovdje u središnjoj Bosni koja je smatram, nakon Vukovara najviše stradala u proteklome ratu, kaže Ivan Čačić, dragovoljac iz Vrbanje.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi