RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nakon neuspješne deblokade Sarajeva u prosincu 1992., Armija BiH je započela sukobe u Uskoplju u siječnju 1993. godine

Napisano 19.02.2010. 10:46
Milivoj Petković

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO Milivoj Petković u nastavku svjedočenja u svoju obranu tvrdi da se HVO nije pripremao za rat sa Muslimanima u Bosni i Hercegovini. Kao potvrdu, obrana je priložila Petkovićev intervju "Večernjem listu" povodom odlaska iz BiH u kolovozu 1994. godine, u kojem je rekao da je HVO ostvario veće pobjede u sukobu sa Srbina nego sa Muslimanima, pošto se "nije ni pripremao za sukob sa Muslimanima". Petković je danas dodao da je HVO naprotiv "poticao" da se Muslimani i Hrvati ujedine i zajedničkim snagama potisnu napade srpskih snaga.

Sukob širih razmjera između Hrvata i Muslimana je, po Petkoviću, započeo nakon pokušaja deblokade Sarajeva u prosincu 1992. godine. Armija BiH se nadala da će ta operacija, ukoliko uspije, dovesti do "prekretnice rata" i "diktirati" pregovore u Ženevi. Budući da je operacija bila neuspješna Armija BiH je tražila "bilo kakav način" da dođe do pobjede i onda se okrenula prema Hrvatima. "Tako su počeli sukobi", tvrdi Petković.

U prilog svojim tvrdnjama Petković navodi da mu je Alija Izetbegović na sastanku u Jablanici 14. prosinca 1992. godine - tražeći pomoć u opremi i naoružanju za deblokadu Sarajeva - rekao da očekuje "veliku pobjedu koja će odjeknuti". On tvrdi da mu je zapovjednik Prvog korpusa Armije BiH Mustafa Hajrulahović Talijan tada rekao da "neće biti dobro ni za Armiju BiH ni za HVO" ako operacija deblokade propadne.

Neuspjeh operacije deblokade Sarajeva koja je provedena 22. prosinca 1992. godine je, po Petkovićevim riječima, doveo do sukoba između zapovjednika Armije BiH koji su krivnju za neuspjeh prebacivali jedni na druge. Zaključujući da su Srbi za njih "prejaki" pripadnici Armije BiH su se, kaže Petković, okrenuli prema slabijima, odnosno Hrvatima.

Za takve namjere Armije BiH, tvrdi Petković, HVO je saznao i iz svojih obavještajnih izvora već početkom 1993. godine. On tvrdi da mu je Talijan to potvrdio u lipnju 1994. godine, prilikom susreta u njegovom stanu u Sarajevu.
Armija BiH je, po ovoj Petkovićevoj teoriji, u siječnju 1993. godine započela sukobe u Uskoplju, a potom i u Busovači. Ti su sukobi brzo zaustavljeni, ali su uslijedili novi napadi u ožujku i travnju 1993. godine na području Konjica.


Nema komentara

Anketa

Ustavi