RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu Karaula u Tomislavgradu

Napisano 09.11.2017. 23:08

Tomislavgradski arheolog i kustos Franjevačkog muzeja „Fra Jozo Križić“ Stipan Dilber sa skupinom volontera provodi nastavak arheoloških istraživanja lokaliteta Karaula u Tomislavgradu, koji se nalazi uz samo gradsko katoličko groblje.

Po riječima Dilbera, lokalitet Karaula ima povijesni značaj, a prvi zapisi istraživanja datiraju još iz davne 1896. godine kada je taj lokalitet, na poziv župnika u Duvnu fra Anđela Nuića, istraživao austrijski arheolog Karl Patcha, inače tadašnji kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu, prenosi Fena.

Kako kaže Dilber, na lokalitetu Karaula, gdje se provode trenutna istraživanja, otkriveno je do sada najviše kamenih spomenika iz rimskog doba, poput rimskih ara, žrtvenika i ulomaka sarkofaga koji su posvećeni rimskim božanstvima, a na toj lokaciji nađeni su i ulomci srednjovjekovnog namještaja.

- Ovaj lokalitet ima veliku arheološku važnost, a zbog proširenje gradskog groblja odlučeno je da se prostor gdje je planirana gradnja dodatno arheološki istraži i dokumentira.

Trenutno se sondira prostor sa sjeverne strane groblja i vrše se iskopavanja s nadom da će se pronaći nešto iz tog vremena što bi dalo još veći značaj ovoj lokaciji - kazao je Feni kustos Dilber.

Dosadašnjim istraživanjima na tim iskopinama pronađeno je dosta ulomaka keramike i stakla iz rimskog razdoblja, kao i dijelovi zidina na kojima, kako tvrdi kustos, treba još raditi kako bi se utvrdila sama konstrukcija i period gradnje.


Nema komentara

Anketa

Ustavi