RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

NATO ljut na BiH, vojnici i dalje ne idu u Afganistan

Napisano 07.08.2010. 11:40

OVAKAV RAZVOJ DOGAĐAJA OKO SLANJA BH. VOJNIKA U AFGANISTAN U SJEDIŠTU NATO-A DOČEKAN JE S RAZOČARANJEM, PA I LJUTNJOM

Činjenica da je Dom naroda Parlamenta BIH zbog nesuglasica oko zakona o popisu stanovništva, odgodio razmatranje i svih drugih točaka, pa tako i potvrđivanja odluke o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnu misiju ISAF u Afganistan, negativno će utjecati na proces pristupanja BiH NATO savezu.

PROLONGIRAN JE ROK
Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu obrane, bilo je planirano da se bh. vojnici još u ovom mjesecu priključe savezničkim snagama u Afganistanu, ali je ovaj rok morao biti prolongiran, jer Dom naroda na zadnjoj sjednici nije potvrdio odluku o njihovom upućivanju. - Ministarstvo tu ne može ništa više uraditi, jer je sada odluka na Domu naroda, koji će zasjedati tek u rujnu. Zbog toga ne možemo reći ni kada će naši vojnici biti upućeni u Afganistan, kažu u Ministarstvu obrane. Ovakav razvoj događaja u sjedištu NATO-a dočekan je s razočaranjem i ljutnjom. U trenutku kada bi trebala pokazati spremnost za nastavak pristupanja NATO savezu, BiH je demonstrirala neviđenu dozu neodgovornosti. Budući je neizvjesno i održavanje sjednice Doma naroda početkom rujna, lako bi se moglo dogoditi da odluka o upućivanju bh. mirovnjaka u Afganistan ne bude donesena sve do konstituiranja novog saziva državnog Parlamenta. Teško je i pretpostaviti kakva bi reakcija NATO-a u tom slučaju mogla biti. Mjesecima su trajale i nesuglasice i politička prepucavanja oko toga u okviru čijeg kontingenta će služiti bh. vojnici u Afganistanu.

KLJUČNI UVJETI
Dok su bošnjački predstavnici otvoreno favorizirali tursku ponudu, ostali, a posebno Srbi, oštro su se tome protivili. Uz posredovanje NATO-a kompromis je pronađen tako što je odlučeno da bh. mirovnjaci budu raspoređeni u zoni odgovornosti danskog kontingenta u ISAF-u. Akcijski plan za članstvo BiH u NATO-u, poznatiji kao MAP, trebao bi biti pokrenut u rujnu, ali sve su manje šanse da će se to i dogoditi. Rješavanje pitanja nekretnina u vojnom vlasništvu ranije se navodio kao ključni uvjet za početak primjene MAP-a. Ovo pitanje još nije riješeno, a svi su izgledi da se to ni neće dogoditi prije izbora. Stoga neće biti iznenađenje ako NATO još jednom, opravdano, zaustavi proces pridruženja BiH. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi