RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ne ignorirati činjenicu da su Hrvati konstitutivni narod u BiH

Napisano 01.04.2011. 08:11
pulj

Bosanskohercegovački biskupi i svi provincijalni poglavari i poglavarice Katoličke crkve u toj zemlji ocijenili su u srijedu da se među Hrvate unosi strah zbog isključivanja iz vlasti stranaka koje su dobile većinsku potporu toga naroda, očito aludirajući na dva HDZ-a u toj zemlji, te su pozvali domaće političare i međunarodnu zajednicu da pri ustroju vlasti ne ignoriraju činjenicu da su Hrvati konstitutivni narod u toj zemlji, prenose u četvrtak mediji u BiH

Pozivajući se na Katoličku tiskovnu agenciju (KTA) biskupi i provincijalni poglavari i poglavarice su na šestom susretu održanom u Sarajevu istaknuli da osjećaju 'zbunjenost pa i strah koji se u narod unosi stvaranjem političke krize i pokušaja da se predstavnici hrvatskog naroda, izabrani većinskom voljom toga naroda, isključe iz struktura zakonodavne i izvršne vlasti'.

Biskupi i viši redovnički poglavari i poglavarice pozivaju sve odgovorne domaće političare i predstavnike međunarodne zajednice da u svojim odlukama i nalozima poštuju činjenicu da je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini konstitutivan. Ako je dakle konstitutivan, a jest, onda se ni vlast ne može konstituirati bez predstavnika za koje se taj narod većinski opredijelio', upozoravaju biskupi i najviši predstavnici crkve u BiH.


Crkveni prvaci ogradili su se od borbe među strankama za vlast i podržali sve one političke dužnosnike unutar hrvatskog naroda koji 'nesebično i odlučno zakonitim političkim sredstvima brane jednakopravnost Hrvata jer time štite i vitalni interes zemlje Bosne i Hercegovine'.

Stranke okupljene oko SDP-a BiH izabrale su na prijeporan način predsjednika Federacije i novu Vladu iz koje su isključeni HDZ BiH i HDZ 1990. za koje je glasovalo 90 posto Hrvata u BiH. Ured visokog predstavnika suspendirao je u ponedjeljak odluku Središnjeg izbornog povjerenstva te zemlje koje je ocijenilo da je vlast u Federaciji izabrana protivno izbornome zakonu BiH prepustivši zadnju riječ entitetskom Ustavnome sudu koji se, nakon što su povučeni zahtjevi za ocjenu ustavnosti toga izbora, nije o tome ni izjašnjavao.

(HINA)


Nema komentara

Anketa

Ustavi