RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Neobilježen zločin nad Hrvatima u Miletićima

Napisano 25.04.2012. 20:51

Otvoreno pismo

Neobilježen zločin nad Hrvatima u Miletićima

Na negiranje i izvrtanje povijesnih činjenica iz proteklog bošnjačko-hrvatskog rata i pokušaja HVO-a prikazati agresorom na BiH u tom ratu otvorenim pismom oglasio se OO HSS-NHI-ja Travnika.

Povijesne činjenice

Za otvoreno pismo uz pokušaje izvrtanja povijesnih činjenica od bošnjačkih političara i medija su i travanjski događaji u Travniku iz 1993., posebno zločin počinjen u Miletićima na jučerašnji dan prije 19 godina, na koji na sve načine bošnjačke strane pokušavaju baciti drukčije svjetlo.
- U mjesecu travnju i naivni su vidjeli da je sukob Armije BiH i HVO-a neizbježan i da ga, jednostavno, bošnjačka strana izaziva i traži, tvrdi se u otvorenom pismu Općinskog odbora HSS-NHI-ja Travnika koje je potpisao predsjednik i sudionik svih ratnih događanja u Travniku i stradanju travničkih Hrvata.

U otvorenom pismu se navodi kako je u Travniku i prije travnja 1993. vladala vrlo napeta situacija, sa stalnim incidentima pa i ubojstvima Hrvata, što je vodilo k sukobu ABiH i HVO-a. U pismu se naglašava kako je 20. listopada 1992., na istočnom izlasku iz Travnika, na nadzornoj točki ABiH, mučki ubijen zapovjednik travničkog NVO-a Ivica Stojak, a teško ranjen njegov pomoćnik za sigurnost Zvonko Gašo.

Sredinom ožujka (17.3.) u Docu, na raskršću za Guču Goru, ubijeni su Ivo Jurić i Zoran Matošević, a razlog ubojstva bila je, za bošnjačku stranu, neprihvatljiva odora HVO-a. Obavljen je očevid od Općinskog suda u Travniku u kojemu je opisan način ove egzekucije dvojice nedužnih mladića. Na žalost, kaže se u pismu, sve je ostalo na očevidu i sačinjenom zapisniku. Prema ovome pismu s nizom nepobitnih činjenica o postupcima pripadnika ABiH koji su nezaustavljivo vodili k općem sukobu, posebno se potencira zločin u Miletićima, malom travničkom zaseoku s hrvatskim stanovništvom, gdje je 24. travnja 1993. godine ubijeno petero nedužnih i nenaoružanih Hrvata.

Zaselak je, naime, bez povoda i razloga, napala lokalna postrojba ABiH i brutalno ubila petoricu mještana: Franju, Stipu, Vladu i Tihomira Pavlovića, te Antu Petrovića. Svi ostali mještani hrvatske nacionalnosti, njih tridesetak, muškaraca, žena, staraca i djece, odvedeni su i zatočeni u logor u bošnjačkom selu Mehurići, u kojemu je tijekom rata mučeno još dvjestotinjak zarobljenih vojnika i civila Hrvata.

Nitko nije odgovarao


Ovom zločinu u Miletićima, za koji još nitko nije odgovarao, u travnju u Travniku prethodilo je ubojstvo (6. travnja) u stanu, u središtu grada, mladog pripadnika HVO-a Darija Meljančića i (20. travnja), Danice Gašo, supruge teško ranjenog supruga Zvonke Gašo, prilikom ubojstva (20. listopada 1992. godine) zapovjednika travničkog HVO-a lvice Stojaka.

U otvorenom pismu podsjeća se i na skidanje i paljenje hrvatskih zastava i drugih hrvatskih obilježja u Travniku 9. travnja 1993. godine postavljenih u povodu Uskrsa, a tog dana (9. travnja) 40 uglednih Hrvata Travnika - profesora, ekonomista, gospodarstvenika... - uhićeno je u njihovim domovima, na ulici..., i odvedeno u srednjovjekovnu tvrđavu u Travniku gdje je, također, bio logor ABiH.
- Sve ovo iznosimo u ovom pismu radi podsjećanja na nevine žrtve, na događaje, ponižavanja, pljačke..., kao doprinos istini o događanjima koja su prethodila još strašnijim događanjima koja su među Hrvatima Travnika ostavile nesagledivo teške posljedice, a bošnjačka strana progon 19.600 Hrvata, ubojstva kao ova u Miletićima niječe i Hrvate pokušava okarakterizirati kao agresore - kaže se u otvorenom pismu Općinske organizacije HSS-NHI-ja Travnika.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi