RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nova Bila - Hrvatski kulturni centar prvi je poslijeratni u FBiH s prefiksom hrvatski

Napisano 04.02.2011. 10:50

Nova Bila - Hrvatski kulturni centar prvi je poslijeratni u FBiH s prefiksom hrvatski

Limena glazba, škola puhača, amatersko kazalište, glasilo te multimedijalni studio...

Rad Centra treba zahvaliti vrijednoj četvorki profesionalaca - Dragan Đido, ravnatelj, llijana Budimir, tajnica, Anela Križanac, programski menadžer i Marina Pendeš, administratorica

Predano rade, iza sebe ostavljaju sve dublji i prepoznatljiviji trag, samozatajni su i o njima i njihovu radu 4 šira bosanskohercegovačka javnost, pa čak i srednjobosanska, zna daleko manje nego što oni to zaslužuju. Riječ je o Hrvatskom kulturnom centru (HKC) u Novoj Biloj i vrijednoj četvorki profesionalaca (Dragan Đido, ravnatelj, Ilijana Budimir, tajnica, Anela Križanac, programski menadžer i Marina Pendeš, administratorica), koji ovu kulturnu instituciju uspješno vode. Centar je, moglo bi se reći, nastao iz nužde, jer je rat zaustavio rad i djelovanje svih hrvatskih kulturnih (i ne samo kulturnih) institucija, organizacija, društava u Travniku, gradu koji je desetljećima bio administrativno, obrazovno, kulturno... središte Hrvata Lašvanske doline, pa i cijele središnje Bosne. A Nova Bila je bila mali dio velike (prostorno i po broju stanovnika) općine koji je tijekom rata i u poraću ostao pod nadzorom Hrvata i gdje su utočište našli mnogi prognani Hrvati s dijela općine pod nadzorom Armije BiH. Centar se "rodio" 1. lipnja 1995. po ideji Dragana Đide i uz punu podršku Ante Spajića, tadašnjeg predsjednika Općinskog vijeća Travnika sa sjedištem u Novoj Biloj, Mirka Batinića, općinskog načelnika, Marinka Matoševića, časnika HVO-a, i tadašnjeg novobiljanskog župnika fra Zorana Livančića. Za ravnatelja je izabran Dragan Đido, koji tu dužnost i danas obnaša. Rad Centra počeo je u trošnoj i devastiranoj zgradi nekadašnjeg restorana, a pod okrilje ove novoosnovane kulturne institucije koja je sada, slobodno se može reći, središnja za Hrvate općine Travnik, a i među Hrvatima Lašvanske doline pa i šireg područja, prva je ušla Limena glazba Lašva, osnovana 1974.

Lašvanske tamburice

- Nedugo iza toga, kaže nam vrijedni i agilni predsjednik HKC-a Dragan Đido, priključilo nam se i Hrvatsko amatersko kazalište Travnik (voditelj Anto Bilić), Lašvanske tamburice (voditelj Mladen Ramljak), redakcija kulturno-političkog glasila Hrvatska misao (urednika Nikole Lovrinovića)..., a u hodu smo obnavljali potpuno devastirani prostor bivšeg restorana kako bismo si osigurali minimalne uvjete za rad i djelovanje sve većeg broja kulturnih organizacija, društava, kulturnih djelatnika..., koji su se uključivali u rad i djelovanje HKC-a u Novoj Biloj. Ravnatelj Đido nam kaže kako su 1995. odlučili pokrenuti i kulturno-sportsku manifestaciju Dani Nove Bile, a što se pokazalo punim pogotkom, jer je ova manifestacija vrlo brzo izišla iz lokalnih okvira. "U okviru te trodnevne manifestacije, koju tradicionalno organiziramo za blagdan Svetoga Duha, nebeskog zaštitnika Nove Bile, nastupili su mnogi nogometni, džudo, karate, rukometni klubovi iz BiH, Hrvatske, Švicarske i Austrije. Nastupali su puhački orkestri iz cijele BiH i iz Hrvatske, kulturno-umjetnička društva, folklorni ansambli, kazališne družine, bendovi iz užeg i šireg okružja, organizirane su likovne kolonije. Već pet godina u okviru Dana Nove Bile organiziramo HKC-FEST (Festival popularne pjesme), na kojemu nastupaju mladi pjevački talenti iz cijele BiH i iz godine u godinu pobuđuje sve veći interes i mladih pjevača i ljubitelja lakih glazbenih nota, kaže Đido.

Plesni studio

U okviru HKC-a, koji je prvi u poratnom razdoblju u FBiH ponio prefiks hrvatski, od 1995, od samog osnivanja, djeluje Područni odjel Glazbene škole Jakova Gotovca iz Novog Travnika (voditelj Dragan Đido), a kako rekoše, nekoliko polaznika ovoga odjela završio je i glazbenu akademiju, dok su trenutačno bivši učenici, redoviti studenti glazbenih akademija u Sarajevu, Mostaru, Zagrebu. Od 2003. u okviru HKC-a djeluje i ogranak Plesnog studija Maya iz Travnika (voditeljica Maja Đurić), a koncem listopada s radom je počelo Dječje kazalište "Korifej", pokrenula ga je dramaturginja Anela Križanac. Đido posebno naglašava Malu školu puhača koja je produkt triju institucija: HKC koji je osigurao prostor za rad, Limene glazbe Lašva (instrumenti) i Glazbena škola Jakova Gotovca (stručni kadar).

Puhači
Malu školu pohađa 50 djece
■ Malu školu puhača besplatno pohađa pedesetak dječaka i djevojčica. Polaznici mogu birati instrument koji žele učiti, a to je neiscrpno vrelo kadrova. Školu uspješno vode glazbenici prof. Josip Popović i nastavnik Dragan Đido. Centar ima i multimedijalni studio Magic Sound, tehnički i stručno osposobljen za snimanje svih vrsta audio zapisa...

Financije
Ne kukamo, borimo se, radimo
■ Od 1998. nakon objedinjavanja na hrvatski i bošnjački dio podijeljene općine, osnivačka prava HKC-a Nova Bila prenose se na Općinu Travnik, koja ovu kulturnu instituciju financira s oko 70 posto najnužnijih potreba.
- Naravno da imamo financijskih problema i to nije ništa novo kada je kultura u pitanju. No, ne kukamo, nego se borimo, radimo, nastupamo, kaže ravnatelj Dragan Đido.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi