RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Plava voda ipak ide u cijevi

Napisano 04.02.2011. 09:50

Travnik - Općine Srednjobosanske županije prihvatile su projekt

Najpoznatije izletište u SBŽ i šire ostat će bez simbola - Plava voda ipak ide u cijevi

Izvorište Plava voda bit će u cijevima za građane Zenice, Travnika i Novoga Travnika, a Busovača nema financije
 

Najpoznatije izletište, ne samo u Srednjobosanskoj županiji, ostat će bez svoga simbola izvorišta Plava voda, koje će u sljedećih pet godina biti u cijevima za građane Zenice, Travnika i Novog Travnika. Općina Busovača nije financijski sposobna podržati projekt Plava voda, ali će se tražiti mogućnosti da joj se pomogne kako bi mogla vraćati kredit Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). Općinsko vijeće Viteza donijelo je zaključak da neće sudjelovati u projektu Plava voda ako ne dobije nepovratna sredstva za rekonstrukciju primarne gradske mreže koja je trenutačno od azbestnih cijevi, a koje su štetne po zdravlje stanovnika. Drugi uvjet je da se zna točna cijena vode na izlazu glavnog ventila.

Traže pomoć

Plava voda, po svemu sudeći, ipak će putem cijevi stići do građana Ženice, Travnika i Novog Travnika. Jedino su ove tri općine prihvatile sve uvjete koje je postavila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kako bi ih kreditirala. Busovača je također voljna ići u ovaj projekt jer nema riješenu vodoopskrbu, no njezin je problem što financijski nije sposobna vraćati kredit Europskoj banci za obnovu i razvoj. Načelnik Asim Mekić već traži pomoć kako županijskih, tako i federalnih vlasti. Općina Vitez, točnije njezini vijećnici, postavili su svoje uvjete za ulazak u ovu investiciju.

Nepovratna sredstva

- Vijećnici su na nedavnoj sjednici Općinskoga vijeća usvojili zaključak da se u ovaj projekt ide ukoliko Vitez dobije nepovratna sredstva od EBRD-a za rekonstrukciju svoje primarne mreže. Napominjem da Vitežani još uvijek piju vodu iz azbestnih cijevi. Dakle, to je naš prioritet jer poznato je koliko su azbestne cijevi štetne po zdravlje stanovnika. Iznos koji smo mi zatražili jednak je cijeni iznosa trase vodovoda od Travnika do Viteza. Mislim da
je riječ negdje o 1,5 milijuna KM. Drugi naš uvjet je da znamo točnu cijenu vode na izlaznom ventilu. Odnosno da se u hodu ne mijenja cijena kako kome padne na pamet. To su uvjeti pod kojima će Vitez prihvatiti projekt Plave vode - kaže nam načelnik općine Vitez Vlado Alilović. 
 
Izrada projekta
Korekcija količina Plave vode u raspodjeli po općinama
■ Već je došlo do korekcije količina Plave vode u raspodjeli po općinama. Kako je neophodno ostaviti biološki minimum sa 650 litara u sekundi, kako je predviđao idejni projekt, mjerenjima je ustanovljeno da se može zahvatiti samo 550 litara u sekundi, što je smanjenje od 15 postotaka. Raspodjela eksploatiranih količina vode bila bi: Travniku 80 l/s, Dolac na Lašvi i Nova Bila po 40 l/s, Novi Travnik i Vitez po 40 l/s, Busovača 40 l/s i Zenica 350 litara u sekundi.
Troškovi izrade projekta i projektne dokumentacije, zaštite izvorišta Plava voda te realizacije radova na ublažavanju negativnih utjecaja na okoliš porasli su za 20 posto.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi