RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Novi regulacijski plan u Sarajevu završni čin u stvaranju jednonacionalnih četvrti

Napisano 21.06.2010. 08:40

Novi regulacijski plan u Sarajevu završni čin u stvaranju jednonacionalnih četvrti

Nakon nedavnog, za neke iznenađujućeg napada na suživot u glavnom gradu BiH, a riječ je o protivljenju podizanju spomenika papi Ivanu Pavlu II., prema svemu sudeći, na pomolu je još jedan atak na nebošnjake u Sarajevu. Ovaj put je riječ o nekoliko preostalih obitelji nebošnjaka koje žive u Kalemovoj ulici u Sarajevu.
Naime, nacrt regulacijskog plana "Crni Vrh", o čemu bi se 12. srpnja trebala voditi i javna rasprava, predviđa rušenje pojedinih objekata.
Međutim, za neke postojeće objekte predviđena je i mogućnost rekonstrukcije, sanacije redizajna ili dogradnje, ako se planiranom investicijom ne ugrožavaju uvjeti stanovanja u susjednim objektima.

Plan donijelo Vijeće

Upravo ovaj dio teksta koji se nalazi u odluci o pristupanju regulacijskog plana "Crni Vrh" koji je nedavno donijelo sarajevsko Gradsko vijeće u kojem dominira SDP najviše brine malobrojne nebošnjake koji žive u Kalemovoj ulici, i to u neposrednoj blizini stare vile poznate obitelji Corn na broju 5 zbog navodne izgradnje drugog objekta na toj lokaciji. Naime, iako se u regulacijskom planu navodi kako je riječ o stabilnom terenu koji obuhvaća ulice Kranjčevićevu, Gorušu, Avde Jabučice i Kalemovu, od ranije je poznato da su uočene pojave klizanja i odrona tla na spomenutim lokacijama, a takvih pojava ima i u susjednoj Tešanjskoj ulici. S druge strane, ako dođe do rušenja vile Cornnovih, za koju se zna da je na klizištu, to bi moglo ugroziti i susjednu kuću poznate sarajevske židovske obitelji Danon. Riječ je o kući u kojoj je često boravio i glasoviti maestro Oskar Danon, koji je bliski rođak Boriše Danona koji tu trenutno živi. Inače, kada je u pitanju kuća Cornovih, prema informacijama koje smo dobili od najbližih susjeda, živih nasljednika ima, međutim isti su na misteriozan način smješteni u jednom od centara za duševne bolesnike.

Prijete im i klizišta

Da je riječ o pojavi klizanja i odrona, zorno svjedoče i podignuti podzidovi okolnih kuća, između ostalih i one uglednog sarajevskog liječnika dr. Davora Perinovića, koji je također imao problema s klizanjem tla. Riječ je o kući za koju je projekt izradio jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata Stjepan Planić kojeg su nazivali i hrvatskim Gaudijem, ali je zbog pojave klizišta dosad izvršeno nekoliko sanacija. Upravo u toj kući, koja se nalazi u Kalemovoj ulici na broju 18, 1990. godine osnovan je HDZ BiH, a dr. Perinović je tada postao prvi predsjednik ove stranke. No, Kalemova ulica u Sarajevu nije obična ulica. Ona ima svoju bogatu povijest. Naime, Nikola Kalem bio je građevinski inženjer, a zemljište je otkupio preko željezničke zadruge uoči II. svjetskog rata. Čini se da je ova ulica bila zanimljiva i mnogim stranim diplomatima.
 
Povijest jedne sarajevske ulice

Kalemova ulica primjer multietičnosti i suživota

Kalemova ulica u Sarajevu nimalo nije obična ulica. Ona ima svoju bogatu povijest. Nadaleko poznati građevinski inženjer Nikola Kalem zemljište je otkupio preko željezničke zadruge uoči Drugog svjetskog rata. Čini se da je ova ulica bila zanimljiva i mnogim stranim diplomatima. Tako je bivša predsjednica Europskog parlamenta Sonja Mozer Ferrero jednom prigodom navela Kalemovu ulicu kao primjer multietičnosti i suživota u Sarajevu, a sličnim tonovima je za Kalemovu ulicu govorio i Frenk Orton, bivši ombudsman za Ijudska prava u BiH. Međutim, stanovnici Kalemove ulice su s pravom zabrinuti uoči javne rasprave o nacrtu regulacijskog plana "Crni Vrh" jer o jednonacionalnim ulicama u Sarajevu govorilo se još 1990. godine, pa se u tom kontekstu spominjala u Kalemova ulica. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi