RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U entitetskim institucijama i danas radi svega dva posto Hrvata

Napisano 21.06.2010. 09:16

Povratak Hrvata u Republiku Srpsku nije uopće moguć bez masovnijeg zapošljavanja

U entitetskim institucijama i danas radi svega dva posto Hrvata

Na području Republike Srpske prije rata je živjelo 200.000 Hrvata. Sada ih skoro nema, a povratak je slab

Da će trebati još mnogo truda, novca i političke volje da se obistine optimistične prognoze o budućnosti Hrvata u Republici Srpskoj, koje su se mogle čuti tijekom nedavnog posjeta predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića ovom bh. entitetu, pokazuju podaci o katastrofalnoj nacionalnoj strukturi u entitetskim institucijama.

Zapošljavanje Hrvata

Prema nepotpunim podacima kojima raspolažu malobrojni hrvatski predstavnici u tijelima vlasti RS-a, tek oko dva posto je udio Hrvata u ukupnom broju zaposlenih u entitetskim institucijama. Tomu u prilog idu i podaci entitetske Agencije za državnu upravu da je prošle godine u institucijama RS-a bilo zaposleno ukupno 5.948 osoba. Zajedno s pripadnicima MUP-a, brojka zaposlenih penje se na 10.692 zaposlenika, od čega je manje od osam posto nesrba, odnosno Hrvata, Bošnjaka i pripadnika ostalih naroda. Od tih osam posto, više od polovine su Bošnjaci, pa Hrvati zajedno s "ostalima" dijele oko 3,5 posto radnih mjesta. Najviše Hrvata, "čak šest", zaposleno je u Poreznoj upravi RS-a, koja ima ukupno više od 800 djelatnika.

Policija bez Hrvata

Minimalna je i zastupljenost Hrvata u policiji, dok ih u većini od 49 institucija i upravnih organizacija RS-a uopće nema. Utjecaj Hrvata i u samoj vlasti je zanemariv. Osim potpredsjednika RS-a Davora Čordaša, u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti tog entiteta nema niti jednog legitimnog političkog predstavnika Hrvata. Sva zajamčena "hrvatska" mjesta u Narodnoj skupšti-ni RS-a popunile su srpske stranke, pa je i potpredsjednica Skupštine iz hrvatskog naroda članica SNSD-a. Slično je i u Klubu Hrvata u Vijeću naroda RS-a gdje većinu glasova ima SNSD.

Hrvati imaju svoje predstavnike u vlasti općina

Hrvata do prošlih izbora nije bilo ni u općinama Bosanske Posavine u kojima su do prije rata činili relativnu većinu. Ipak, zahvaljujući zajedničkom nastupu hrvatskih stranaka na posljednjim lokalnim izborima, Hrvati imaju svoje predstavnike u vlasti općina, i to po četiri vijećnika u Bosanskom Brodu i Derventi, tri u Pelagićevu, dva u Bosanskom Šamcu i Kotor Varoši, a po jednog u Vukosavlju i Modriči. Malo je glasova nedostajalo pa da se Hrvati vrate u zakonodavnu vlast u Doboju i Tesliću. Stanje je poražavajuće i u većini javnih ustanova u RS-u, poput Elektroprivrede RS-a, kao i u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama. Nekolicina zaposlenih je tek u Banjoj Luci i nekolicini drugih gradova. Ovi problemi su vjerojatno glavni razlog zašto se Hrvati nevraćaju u RS.
/ VL /


Nema komentara

Anketa

Ustavi