RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

O obnovljivim izvorima energije razina znanja u BiH izrazito niska

Napisano 31.01.2011. 09:24

Projekt 14 partnera se razvija u SB županiji

O obnovljivim izvorima energije razina znanja u BiH izrazito niska

Cilj je razvoj sposobnosti lokalne uprave u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije
 

Regionalni centar za edukaciju i informiranje iz održivog razvoja za jugo-istočnu Europu (REIC) u Sarajevu je nedavno organizirao znanstveno-stručnu konferenciju na kojoj su predstavljeni i rezultati projekta "Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije - podrška energetskoj strategiji na lokalnoj razini" (ENER SUPPLY - Energy Efficiency and Renewables - Supporting Policies in Local level for Energy).

Zajednički projekt

To je zajednički projekt 14 partnera iz 11 zemalja jugoistočne Europe, s općinom Potenza iz Italije na čelu, a u BiH se provodi u Srednjobosanskoj županiji. Započeo je u travnju 2009. godine, a završava u ožujku 2012. godine. Cilj projekta jest razvoj sposobnosti lokalne uprave u oblasti energetske efikasnosti (EE) i obnovljivih izvora energije (OIE). REIC ovaj projekt provodi u suradnji s Vladom i općinama Srednjobosanske županije, a financira ga Europska unija sredstvima iz instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) i REIC sredstvima iz vlastitog udjela.

Direktor REIC-a Azrudin Husika istaknuo je da svaka država u provedbi projekta ENER SUPPLY izabere jedno područje na kojem radi određeno istraživanje vezano uz korištenje OIE. Objasnio je da je Srednjobosanska županija izabrana jer ima potencijale obnovljivih izvora energije i da se tamo surađuje sa svih 12 općina.

Rađena istraživanja

Husika je kazao da je istraživana razina znanja o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije da bi se vidjelo što zaposleni u lokalnim administracijama znaju o tim pitanjima te da je ustanovljeno da je razina znanja zaposlenih u lokalnim administracijama vrlo niska u regiji, a da je u BiH još lošiji.
"Na pitanje jesu li dosad sudjelovali na nekim edukacijama iz ovih područja, ispitanici u BiH istaknuli su da su imali dva puta manji broj organiziranih seminara nego svi drugi", kazao je Husika.

Okvir projekta
Pronalaženje investitora i izvora financija
■ U okviru projekta, kako je rečeno na znanstvenoj konferenciji, predviđeno je provođenje energetskih audita u stambenom sektoru i industriji, izrada studija izvodljivosti za mjere EE i korištenje O1E, izrada mapa OIE za područje Srednjobosanske županije, pronalaženje izvora financiranja i potencijalnih investitora te razumijevanje legislative Europske unije u oblasti OIE i EE. Osim lokalnih vlasti, u projekt su uktjučene i druge zainteresirane strane kao što su građevinske kompanije, distributeri energije, razna ekološka udruženja, zatim udruženja potrošača, udruženja poljoprivrednika, udruženja poduzeća koja se bave ovom problematikom, ali i šira javnost u BiH.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi