RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obična jela visoka 44 metra postala i turistička atrakcija

Napisano 23.08.2012. 11:45

Kupreški šumari imaju svoju kraljicu

Obična jela visoka 44 metra postala i turistička atrakcija

478 cm ima obujam, a prsni promjer 152 cm. Visoka je 44 m i drvna masa iznosi 29 prostornih metara. Starost joj oko 300 godina

 
Na granici gradova Bugojna i Kupresa u dijelu Koprivnice nalazi se obična jela visoka čak 44 metra zbog čega je dendrolozi prozvaše „Kraljica kupreških šuma“. Neobična je i po tome što je postala i svojevrsna turistička atrakcija, a staza do nje je obilježena i uređena što je rijetkost na ovim prostorima.

Bosna i Hercegovina je obilovala velikim stablima kao što je ova obična jela koju gotovo svakodnevno posjećuju turisti, ali i učenici osnovnih škola. Kupreška šumarija pobrinula se da na dostojanstven način pokaže svoju kraljicu.

- Cilj je da što više mladih, što više djece iz osnovnih škola dođe i vidi ovaj prirodni fenomen i na taj način pokušavamo regrutirati neke nove šumare koji će nas zamijeniti i nastaviti tamo gdje smo stali, izjavio nam je Marko Mršo upravitelj šumarije „Kupres“.
Visoko drveće u svijetu je prava turistička atrakcija na kojoj se može i zaraditi.
- Tu uvijek ima neka mala trgovina sa nekim suvenirima, neko odmorište, ugostiteljski objekt, gdje turisti dođu, odmore se, posjete takvo stablo, turističkom objektu ostave i nešto novaca.

Ovo je jedinstven primjer da su lokalni šumari uradili nešto na održavanju ovog stabla u pokušaju njegove zaštite, dodaje prof. dr. Dalibor Ballian sa šumarskog fakulteta u Sarajevu.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi