RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Slike nastale iz ljubavi prema svojoj Posavini

Napisano 23.08.2012. 12:02

Orašje - Izložba fra Pere Oršolića i Marka Pejića

Slike nastale iz ljubavi prema svojoj Posavini

Još jedna zajednička izložba slika dvojca Oršolić-Pejić, obojica iz Tolise, zacijelo je oplemenila siromašnu kulturnu svakodnevicu oraškog područja

Fra Pero Oršolić sa postavkom slika u toliškom Dvoru još jednom je ugodno iznenadio sve zaljubljenike slikarskoga platna. Oko trideset slika s duhovnom tematikom, ali ne i mali broj slika pejzaža inspiriranih posavskim krajolikom fra Pero je izložio skupa sa slikama Marka Pejića, samozatajnog umjetnika i dragovoljca Domovinskoga rata iz Tolise.

Ljubav prema slikarskome platnu i prema Posavini, zajednička je nit autora izložbe, koja je predstavljena u toliškom Dvoru.
- Posljednju sam izložbu imao u Domaljevcu i bio sam vrlo zadovoljan odjekom svih onih koji su pogledali moje radove. U Tolisi sam također dobio lijepe komentare, a nadam se da će tako biti i u Livnu gdje nastavljam svoj rad kao svećenik, ali i kao umjetnik. Istina slikarstvom se bavim amaterski kao i moj prijatelj Marko, ali mi to radimo iz ogromne ljubavi prema umjetnosti, a kao plod toga su upravo ove naše slike, kazao nam je fra Pero.

Ne može se baš sjetiti od kada je krenuo aktivno bavljenjem slikarstvom ali kao plod toga su desetine radova na razne teme i u raznim slikarskim tehnikama. Posavska, ali i šira javnost dobro prepoznaje i slikarske uratke darovitog i skromnog Marka Pejića iza kojeg su brojne izložbe diljem Bosne i Hercegovine i u Republici Hrvatskoj. U njima je prepoznatljiva, gotovo profesionalna razina poznavanja tajnih slikarskih tehnika i prenošenja na platno raznih motiva, najčešće prirode i posavskih pejzaža, oranica. Na žalost, od slikanja teško može živjeti, a kako je i ekonomski teško vrijeme sve teže pronalazi one koji mogu izdvojiti novac za kvalitetnu sliku.

■ IZLOŽBA
Ne gledaju na statistiku jer slika ovisi o nadahnuću
Marko se slikanjem bavi još od 80-ih godina i iza sebe ima značajan opus slika, no ipak se ne bavi statistikom, jer slike ne radi zbog broja već u ovisnosti o nadahnuću.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi