RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježava se 16 godina od zatvaranja logora ABiH

Napisano 16.03.2010. 15:16
Logor u Bugojnu

MOSTAR - U petak 19. ožujka navršava se 16 godina od zatvaranja logora pod kontrolom Armije BiH na području Mostara i Bugojna u kojima je bilo zatočeno na tisuće Hrvata, no i nakon toliko godina preživjeli logoraši nezadovoljni su činjenicom da se nalogodavci još uvijek šeću slobodno. Ogorčen zbog ovakvog stanja, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH Mirko Zelenika upozorava kako domaće pravosuđe nema snage, te je pod konstantnim pritiscima onih čiji je cilj zaustavljanje procesuiranja onih koji su dali zapovjedi za otvaranje logora za Hrvate. Umjesto toga procesuiraju se izvršitelji zločina, odnosno u najvećem broju slučajeva stražari, što Zelenika smatra apsurdnim, jer se jasno kako je tadašnji politički i vojni vrh republike BiH odgovoran za centre u kojima su stradavali Hrvati, kako civili tako i pripadnici HVO-a.

Nalogodavci slobodni

Iako su u posljednje vrijeme krenuli prvi sudski procesi u kojima se spominju logori za Hrvate na području Bugojna to nije dovoljno, upozorio je Zelenika, koji je pozvao domaće institucije da napokon povedu istragu oko toga tko je stvarno davao naredbe ljudima na terenu za organiziranjem logora.

“Haris Silajdžić bio je zadužen za logore, bez njegovog odobrenja nije se moglo ući u logore. U Parlamentu imamo Sefera Halilovića koji je nadzirao logore po zapovijedima Silajdžića i Ejupa Ganića. Tu je i Selmo Cikotić koji je zarobljavao bugojanske Hrvate, a danas je ministar obrane”, naglasio je Zelenika, koji ove primjere navodi kao dokaz da su logoraši danas moralno obespravljeni. Govoreći o ulozi bivšeg državnog vrha u zločinima protiv Hrvata Zelenika napominje da su posljednje aktivnosti oko uhićenja odgovornih za zločine u Trusini pokazali su još jedan apsurd. On se očituje u činjenici da je zapovjednik postrojbe Zulfikar, koja nosi puni naziv Specijalni odred za posebne namjene pri stožeru Vrhovnog zapovjedništva, imao dnevnu vezu s Predsjedništvom BiH, pa tako i Ganićem, i izvještavao ih o akcijama u dolini Neretve. No do sada nitko nije pokušao progovoriti o ovom slučaju, smatra Zelenika.

Tisuće zatočenih

Obljetnica zatvaranja logora prilika je da se nešto više kaže o brojkama onih koji su bili zatočeni u mostarskim i bugojanskim logorima. Podaci iz ove udruge pokazuju kako je u logorima u Mostaru bilo zatočeno 672 Hrvata od kojih je ubijeno 77, dok je na području Bugojna od zatočenih tri tisuće Hrvata život izgubilo njih 92.

Obilježavanje u Mostaru i Bugojnu

Podružnica Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u HNŽ-u 19. ožujka položit će cvijeće i zapaliti svijeće pred spomenikom palim braniteljima Mostara na Trgu hrvatskih velikana te evocirati uspomene na sve strahote i užase tijekom boravka u logorima. Obilježavanje će se nastaviti cjelodnevnim druženjem logoraša, priopćili su iz ove udruge. Istodobno logoraši s područja Bugojna također će se prisjetiti dana kada su vrata logora konačno bila zatvorena, a oni koji su preživjeli krenuli svojim kućama.

Tužba protiv BiH

Zelenika je nedavno potvrdio je kako se trenutačno aktivno radi na prikupljanju dokumentacije za podizanje tužbe protiv države BiH. Radi se o vrlo opsežnom poslu koji dodatno otežava činjenica da su mnogi od preživjelih logoraša danas u trećim zemljama, no hrvatski logoraši ne odustaju te žele i zadnjeg svog čovjeka vidjeti na listi. Treba kazati kako su se hrvatski logoraši odlučili na tužbu iz razloga koji u velikoj mjeri pokazuju kako država nije povela računa o stradalnicima. Naime, tužbe bi se možda i izbjegle da su vlasti u našoj zemlji donijele zakon o pravima žrtava torture, na kojem su radili logoraši iz reda svih triju naroda u BiH. Budući da spomenuti zakon koji je trebao biti krovni za sve žrtve logora u BiH nikada nije ugledao svjetlo dana, logoraši su uzeli stvar u svoje ruke.

Dnevni List

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi