RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježavanje sedamnaeste obljetnice progona i stradanja Hrvata općine Kakanj

Napisano 09.06.2010. 22:06

Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja HVO Kakanj, na blagdan Sv. Ante, tj. 13.06.2010. godine poziva vas da, časno, dostojanstveno i u duhu kršćanske tradicije zajedno obilježimo  sedamnaestu obljetnicu progona i stradavanja Hrvata na prostoru općine Kakanj.

Toga dana, kao i ranijih godina, bit će upriličena misa Zadušnica za sve stradale Hrvate s našeg kraja kroz povijest i za poginule i ubijene civile i branitelje, koji su časno poginuli braneći kućni prag i svoju obitelj. Posebno ćemo se prisjetiti naših ubijenih i poginulih pripadnika HVO-a i civilnih žrtava rata, koji su od strane od pripadnika postrojbi Armije BiH tih dana ubijeni, te nesretne ratne 1993. godine. Također ćemo se prisjetiti i nemali broj ubijenih Hrvata – katolika koji su ubijeni i narednih godina na prostoru općine Kakanj, kada je rat u Bosni i Hercegovini već bio završen.

U samo par dana, te nesretne devedeset treće godine, ostali smo bez  braće, sestara, prijatelja, rođaka i suboraca koji su položili živote da bi mi bili živi. Mnogi od njih ubijeni su na kućnom pragu braneći svoje najbliže, ne osvajajući niti susjedna sela niti gradove, dok je dio njih ubijen spašavajući goli život.
Mi članovi Udruge obitelji poginulih branitelja HVO općine Kakanj, iako smo razasuti diljem svijeta, u raznim gradovima, državama i raznim kontinetima, pozivamo sve naše članove i sve ljude dobre volje  da budemo taj dan zajedno, bez obzira gdje se tko nalazi. Ako nismo fizički zajedno budimo svi zajedno u molitvi za duše naših pokojnika i za mir u svijetu, da se više nikada i nikome ne dogodi tragedija kakvu smo mi tih dana preživjeli.
Prisjetimo se svi skupa, kako smo u progonstvu na obljetnice stradavanja simbolično polagali cvijeće i svijeće pred spomen obilježjima poginulih sunarodnjaka u raznim sredinama u BiH i Hrvatskoj, jer se tada dio žrtva zločina u Slapnici, Grmačama i Ratnju nalazio pokopan u masovnim grobnicama, a mi se molili Svevišnjem očekujući dan kada će oni biti pronađeni, identificirani i dostojanstveno sahranjeni.

kakanj-93

Također smo u narednim godinama putovali danima i noćima iz raznih izbjegličkih centara iz europskih gradova da bi se 13.06. ili na blagdan Svih Svetih pomolili za duše naših poginulih, pored njihovih grobova.
Sada smo u drugačijim okolnostima, već godinama svakog 13. 06. ujutro u 8,00 sati budemo u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci na misi Zadušnici, nakon čega položimo vijence na spomen obilježja jer, imamo gdje doći na grobove svojih poginulih i ubijenih, imamo se gdje pomoliti za njihovu dušu. To je naša obveza i ljudska i vjernička, to smo njima dužni i to ćemo činiti u budućnosti.

Zato pozivamo sve vas, da 13.06.2010. godine budete na misi Zadušnici u Kraljevoj Sutjesci, odakle ćemo se svi zajedno uputiti na spomen obilježja u Kr. Sutjesci, Grmačama, Slapnici i Čatićima, te nakon toga hodočastiti u Vukanoviće, na blagdan sv. Ante, koji je ujedno i zaštitnik naše župe Vukanovići.
Vjerujemo da su naši ubijeni i poginuli braće i sestre, pred Gospodom u kraljevstvu nebeskom, položili račune i oni nikome niti mogu polagati račune za svoja djela. Mi na ovom svijetu moramo imati hrabrosti i ustrajnosti svjedočiti o njihovu životu, smrti i stradanju, jer se to od nas očekuje.

Imamo pravo i obvezu na pravdu i istinu i od toga ne smijemo odustati jer nažalost, nad mnogima od njih je počinjen zločin. Za te zločine nalogodavci i počinitelji nikada nisu odgovarali.

Mi ne želimo niti smijemo preuzeti uloge tužiteljstava i sudova, isto tako ne možemo i ne smijemo, ničije žrtve i stradanja minimizirati i zaboravljati.

Ali moramo i želimo svi živjeti  u ovom svijetu, bez obzira na to koliko je taj svijet pravedan i dužnost nam je, nastaviti ukazivati na pravdu i pravednost, te u tom smislu pozvati i potaknuti nadležne sudove i tužiteljstva u Bosni i Hercegovini da procesuiraju sve počinitelje zločina i drugih kaznenih djela koja su počinili, jer svi mi skupa još uvjek osjećamo te tragične i bolne gubitke i posljedice.

UDRUGA OBITELJI POGINULIH I
NESTALIH PRIPADNIKA
HVO KAKANJ


Nema komentara

Anketa

Ustavi