RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježena 20. obljetnica konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu"

Napisano 10.12.2013. 21:06
Obilježena 20. obljetnica konvoja \

Povodom obilježavanja 20. obljetnice konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“, u Staroj gradskoj vijećnici na svečanoj akademiji i predstavljanju knjige Slobodana Langa “Bijeli put – pobjeda dobra u ratu“ sudjelovali su brojni sudionici konvoja, te aktualni dužnosnici. Na skupu je rečeno kako je „Bijeli put“  širom otvorio vrata pomirenju hrvatskog i muslimanskog naroda, javio je novinar  Anadolu Agency (AA).

„Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ bio je humanitarni konvoj od 99 šlepera i 143 člana medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja. Cilj konvoja bio je 1993. godine prenijeti hranu i lijekove u bolnicu u Novoj Biloj, kad je glad prijetila Hrvatima cijele Lašvanske doline.

Mate Granić, tadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova, rekao je kako konvoj „Bijeli put“ mora biti zabilježen kao jedna od najpozitivnijih stvari koja se dogodila tokom rata u BiH.

Andrija Mikulić, potpredsjednik gradske skupštine Grada Zagreba, spomenuo je kako je s tog područja u to vrijeme protjerano 30.000 Hrvata, a ostali su ovisili isključivo o humanitarnoj pomoći.

Milan Bandić izjavio je kako se Grad Zagreb s poštovanjem sjeća ovoga konvoja koji je krenuo prema BiH sa zagrebačkog Zapadnog kolodvora:

„Dvadeseta obljetnica ovog veličanstvenog humanitarnog konvoja trajno nas podsjeća i obavezuje da mostove prijateljstva i suradnje, solidarnosti i humanitarnosti treba graditi i u ratu i u miru.“

Dr. Herman Vukušić, sudionik konvoja „Bijeli put“, rekao je kako je konvoj bio zajedničko djelo desetak tisuća ljudi iz svih slojeva hrvatskog društva i različitih gradova i mjesta.

„Bijeli put je širom otvorio vrata pomirenju hrvatskog i muslimanskog naroda“, rekao je Vukušić, pritom se posebno zahvalivši Šefku Omerbašiću i Miru Jakovljeviću.

Nakon skupa u Gradskoj skupštini, gradonačelnik Milan Bandić u palači Dverce primio je sudionike obilježavanja obljetnice „Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“.

Na obilježavanju obljetnice „Bijelog puta“ sudjelovala je i veleposlanica BiH Azra Kalajdžisalihović.

Konvoj „Bijeli put“ predvodili su dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić, a trajao je 14 dana, od 10. do 24. prosinca 1993. godine. Humanitarni konvoj "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" probio je potpunu osmomjesečnu blokadu sedamdesetak tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini, donijevši im pomoć u hrani i lijekovima. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi