RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obljetnica - 20 godina od utemeljenja HVO-a Vitez

Napisano 26.02.2012. 10:46

Obljetnica - 20 godina od utemeljenja HVO-a Vitez

Povodom 20. godišnjice osnutka vijeća nazočne je prigodnim riječima pozdravio predsjednik HZ HB Vladimir Šoljić

Davne 27. veljače 1992. godine, kada je ratna pošast već kucala i na srednjobosanska vrata, osnovano je Zborno područje HVO-a Vitez. Po mnogim ocjenama, bila je to ključna odluka za ostanak i opstanak Hrvata na srednjobosanskom području. Već u svibnju te godine počeli su i prvi sukobi s JNA i srpskim paravojnim snagama; iz dana u dan sukob se rasplamsavao, a krajem godine počeli su i sukobi Armije BiH i HVO-a na tom području.

U borbama s tzv. JNA i srpskim paravojnim snagama i Armijom BiH u postrojbama ZP Vitez borilo se oko 30 tisuća pripadnika HVO-a, 2.459 ih je poginulo i 5.799 ih je ranjeno. No, iako skupo krvlju plaćeno, veći dio hrvatskih područja je obranjen i sačuvan.
 
Svečano i dostojanstveno u subotu je u Vitezu obilježena dvadeseta godišnjica utemeljenja ZP Vitez. Proslavu je organizirala Srednjobosanska županijska udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata na čelu s predsjednikom Dragom Smoljanom.

Svečanosti nisu nazočili ratni zapovjednici ZP Vitez, generali Tihomir Blaškić, Filip Filipović i Drago Dragićević, no zato su bili poratni zapovjednici, generali Ilija Nakić i Marijo Bradara. Nazočni su bili i predstavnici općinskih i županijskih udruga iz Domovinskoga rata, obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnici OS BiH koje su predvodili general Anto Jeleč i zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš.

Nakon svete mise zadušnice, koju je u viteškoj župnoj crkvi sv. Jurja predvodio župnik fra Marko Kepić, održano je polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz spomen obilježje podignuto u znak sjećanja i poštovanja poginulim braniteljima Viteza i drugih poginulih pripadnika postrojbi ZP Vitez.

U dvorani Hrvatskog doma održana je i svečana akademija, a okupljene je prigodnim riječima pozdravio predsjednik Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić.

Sve brigade ZE Vitez i pristožerne postrojbe ovom su prigodom dobile Plakete ZP Vitez a poratni zapovjednici ZP Vitez, odnosno Trećega zdruga HVO-a, generali Ilija Nakić i Mario Bradara, spomen prsten, najveće priznanje ZP Vitez.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi