RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obljetnica - U povodu 100 godina župe Skopaljska Gračanica

Napisano 09.05.2011. 09:27

Obljetnica - U povodu 100 godina župe Skopaljska Gračanica

Vjernici iz njemačkoga Bochuma darovali su župi tri crkvena zvona

■ U župi Skopaljska Gračanica organiziraju se brojne prigodne aktivnosti
■ Vanjska proslava ovoga značajnog jubileja je 13. kolovoza
■ Stara crkva s drvenim tornjem izgrađena je 1911. godine


Vjernici povratničke župe Skopaljska Gračanica, čijih se nekoliko sela - Zlavast, Skopaljska Gračanica, Humac, Pavić Polje i Ričica - prostire na teritoriju dviju općina - Bugojna i Uskoplja, kao i njihov župnik vlč. Tadija Ivoš uvelike se pripremaju za proslavu 100. godišnjice utemeljenja župe.

Novi zaštitnik

Prvi zaštitnik župe bio je sveti Jeronim, zaštitnik duhovnih zvanja kojih u ovoj župi ima poprilično. Vlč. Anto Bajić 1966. godine počeo je graditi novo moderno zdanje, a godinu dana poslije krenulo se i s gradnjom župne kuće. Za tri godine završeni su i crkva i kuća, a župa je dobila i novog zaštitnika - Srce Marijino, kaže župnik župe vlč. Tadija Ivoš.
Inače, cijelu će godinu biti različitih proslava kojima će se uz stoljeće župe, slaviti život i povratak, a iznad svega sloga i ljubav kojom vjernici zajedno s župnikom obnavljaju život i sakralna zdanja u Skopaljskoj Gračanici.

Proslava stoljeća župe počinje od Uskrsa i blagoslova mozaika u župnoj crkvi, nastavljaju Zlatnom harfom u svibnju, a na patron župe Skopaljska Gračanica, blagdan Srca Marijina 2. srpnja, bit će upriličena i krizma te pričest. Zanimljivo je da će krizmanici, kao nekad, svi biti u narodnim nošnjama ovoga kraja. Tako će poslati poruku da će Hrvati katolici usprkos svemu, pa i stradanjima u proteklome ratu u kojemu je župa sravnjena do temelja, opstati u Skopaljskoj Gračanici.

Od prijeratnih 2.980 vjernika u župu ih se dosad vratilo 889.

Zahvale darovatelju

- To je 250 obitelji u kojima ima 103 djece uzrasta od prvog do osmog razreda.
Ove godine imamo 17 prvopričesnika i 32 krizmanika. Sve su to podaci koji govore o vitalnosti župe, kaže župnik Skopaljske Gračanice, vlč. Tadija Ivoš. U Skopaljsku Gračanicu ovih su dana dopremljena tri crkvena zvona koja bi trebala biti postavljena do vanjske proslave stogodišnjice utemeljenja župe 13. kolovoza.

Dar je to župe Presvetoga Srca Isusova iz njemačkoga grada Bochuma katolicima u Bosni i Hercegovini. Dar je lijep i župljani su za njega zahvalni darovatelju, posebno jer i sami čine sve kako bi pomogli zajednici. Mjesecima su tako obnavljali župnu kuću.
- Vjernici su ovdje od lipnja prošle godine do siječnja ove godine ostavili 430 dnevnica. Osim materijalne pomoći tako su pokazali kako su svim srcem za ovaj kraj, ali i da ljubav i sloga uvijek pobjeđuju. Ovo je njihovo i oni to osjećaju kao što osjećaju i da ljubav važnija od novca, kaže župnik vlč. Tadija Ivoš koji pritom naglašava da je od srca zahvalan vjernicima na slozi koju su pokazali u obnovi života u župi, kao i pripremama za proslavu velikog jubileja ove župe.
 

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi