RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Od predratnih 3.500 Hrvata vratilo se njih manje od tisuću

Napisano 19.11.2010. 09:57

Travnik 18. godišnjica progona Hrvata iz župa Turbe i Potkraj

Od predratnih 3.500 Hrvata vratilo se njih manje od tisuću

U borbama sa srpskim agresorom i kasnije u ratu s Bošnjacima poginulo je i ubijeno 60 pripadnika HVO-a i hrvatskih civila

I ove su godine žitelji travničkih župa Turbe i Potkraj skromno i dostojanstveno obilježili osamnaestu godišnjicu progona sa svojih ognjišta od tzv. JNA i srpskog agresora. Naime, s tog područja 18. studenoga 1992., u krvavom pohodu na središnju Bosnu, prognali su hrvatski puk ove dvije travničke župe, njih oko 3.500. Njihova imovina je opljačkana, a kuće i gospodarski objekti teško oštećeni, zapaljeni ili pak potpuno srušeni. Istodobno, s toga je područja prognan i velik broj Bošnjaka, a Hrvati koji su ostali živjeti u dijelu župe Turbe, koji srpski agresor nije uspio zauzeti, osam mjeseci kasnije, 8. lipnja 1993., prognali su i opljačkali pripadnici Armije BiH.

U borbama sa srpskim agresorom i kasnije u ratu s Bošnjacima poginulo je i ubijeno 60 pripadnika HVO-a i hrvatskih civila iz ovih dviju župa. Među poginulim je i dozapovjednik travničke brigade HVO-a pukovnik Nikola Grubeša. Poslije rata povratak Hrvata na opustošene posjede pratile su brojne poteškoće, a želju za povratkom Hrvati su platili i s tri života (Luka i Pero Jezerčić i Ivica Domić). Povratnici su bili izloženi i raznim fizičkim maltretiranjima, pljačkama, rušenjem i skrnavljenjem nadgrobnih spomenika i sakralnih objekata. Još mnogo toga negativnog što su povratnici doživljavali i preživljavali, razlozi su što se do sada u ove dvije župe, od predratnih 3.500 Hrvata, vratilo njih manje od tisuću.
 
A povratak je već odavno potpuno stao. Već tradicionalno, godišnjice stradanja i progona Hrvata iz ove dvije župe obilježavaju se jedinstveno, pa se svake godine sveta misa zadužnica slavi u drugoj župnoj crkvi. Ove godine svetu misu zadušnicu u crkvi sv. Josipa u Turbetu, uz koncelebraciju župnika iz Potkraja don Pave Nikolića, predvodio je mjesni župnik don Nikola Lovrić. Svetoj misi zadušnici prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz spomen-obilježja u Potkraju i u Didacima, a to su, uz rodbinu, suborce i predstavnike općinskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, učinili i hrvatski dužnosnici u strukturama izvršne i zakonodavne vlasti Travnika.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi