RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Od zločina Armije BiH u Trusini prošlo je 19 godina

Napisano 17.04.2012. 11:48

Zajedničko izaslanstvo

Od zločina Armije BiH u Trusini prošlo je 19 godina

► Odana počast ubijenim Hrvatima, a jučer u Sudu BiH nastavljeno suđenje Zuki i ostalima za ratni zločin
► Čeka se pravda za zločine ABiH nad Hrvatima Trusine
► Od 7.000 Hrvata s prostora Jablanice ostalo je samo oko 250 njih
► Prvi put počast ubijenima odalo je zajedničko izaslanstvo FBiH u kojoj su bili predsjednik Federacije Živko Budimir i potpredsjednici Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i Svetom misom koju je predvodio mons. mr. Tomo Knežević, jučer je u selu Trusina obilježena 19. obljetnica stradanja 22 hrvatska branitelja i civila. Delegaciju Vijeća ministara predvodio je predsjedatelj Vjekoslav Bevanda, a prvi put počast ubijenima odalo je zajedničko izaslanstvo FBiH u kojoj su bili predsjednik Federacije Živko Budimir i potpredsjednici Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo. Zajednički vijenac na spomenik poginulim položili su predstavnici Udruge generalskog zbora HVO-a i Udruženja generala ARBiH, kao i predstavnici Koordinacije udruga HVO-a i ARBiH općine Konjic.

Obitelji ubijenih

Vijence su položila i izaslanstva obitelji ubijenih Hrvata Trusine, predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga na čelu s brigadnim generalom Ivicom Jerkićem, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) s predsjedateljem Draganom Čovićem, izaslanstvo Vlade HNŽ predvođeno predsjednikom Denisom Lasićem, predstavnici ministarstva branitelja HNŽ, izaslanstvo grada Mostara, općina Konjic, Rama, Uskoplje, izaslanstvo poginulih branitelja HNŽ, izaslanstvo HVIDR-e i dr.

Predsjednik Federacije Budimir rekao je: „Konačno zajedno na jednom mjestu, stalno zagovaram takav pristup prema svim žrtvama rata. Sve žrtve rata zavređuju da im se poklonimo i da sve počinitelje zločina osudimo“.

„Svi nevini ubijeni imaju pravo na počast i na pravdu, a zločinci na kaznu. Prvi put ovdje su zajedno generali HVO i Armije BiH, žrtve se ne mogu dijeliti, sve su iste pred Bogom i pred narodom, država mora biti spremnija na otkrivanje zločina. Ovaj zajednički čin danas je put jačanja povjerenja, jer svi se trebamo konačno okrenuti budućnosti, istakao je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo. Potpredsjednik Pudarić je dodao „da je najbolja počast ovdje ubijenim i poginulim obnova života i povratak na ove prostore“.

„Sve je pusto u zaleđu Jablaničkog jezera skoro kao i u Trusini, ovdje je od 7.000 predratnih, ostalo oko 250 Hrvata, rekao je na kraju, u kratkom razgovoru mjesni župnik fra Darko Drljo.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi