RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prošlo je 19 godina od početka rata u središnjoj Bosni i zločina u Ahmićima

Napisano 17.04.2012. 11:41

Prošlo je 19 godina od početka rata u središnjoj Bosni i zločina u Ahmićima

I danas se vidi tužna slika hrvatsko-bošnjačkog rata i zločina u Ahmićima

Haag - Za Ahmiće se sudilo Hrvatima, nekolicina je kažnjena velikim kaznama

Prije 19 godina, 16. travnja 1993. u Vitezu i u cijeloj Lašvanskoj dolini počeo je hrvatsko-bošnjački rat i trajao je 316 dana.

Potpuna blokada

Cijelo to vrijeme Lašvanska dolina, s više od 60.000 domicilnih Hrvata i desetak i više tisuća prognanih iz drugih srednjobosanskih općina, najviše iz Travnika i Zenice, bila je u potpunoj blokadi, opkoljeno i stalno napadana od višestruko brojnijih pripadnika postrojbi Armije BiH u čijem su se sastavu borili i ratnici pristigli u BiH iz arapskih zemalja.

Obranu Lašvanske doline Hrvati su skupo platili s blizu 2.000 poginulih i ubijenih, dok su samo u obrani Viteza poginula 653 branitelja i civila, među kojima je bilo i više desetaka djece, žena, staraca i zarobljenika.

Hrvati Viteza, Lašvanske doline i cijele središnje Bosne, jučer su obilježili 19. godišnjicu početka rata iza kojega je u Lašvanskoj dolini i cijeloj srednjoj Bosni ostala prava pustoš. U župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu za sve poginule i ubijene slavljena je sveta misa zadušnica, a uz veliki križ postavljen na ulazu u groblje Topala, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, rodbina, prijatelji i suborci, te predstavnici dva HDZ-a, položili su cvijeće i upalili svijeće. Među njima bili su i načelnik Viteza, umirovljeni brigadir, Dragan Vinac, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Ljubica Garić, federalne zastupnice Katica Čerkez i Slavica Josipović, i zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš.

Na taj dan i idućeg 17. travnja pripadnici HVO-a počinili su zločin u Ahmićima kada je u snažnom napadu na ovo strateški važno naselje na istočnom ulazu u Vitez poginulo i ubijeno 116 vojnika i civila - djece, žena i staraca. Selo je srušeno i zapaljeno.

Zločin u Ahmićima

Za ovaj strašni zločin u Haagu se sudilo Hrvatima, nekolicina ih je kažnjena dugogodišnjim kaznama, dok za zločine počinjene nad Hrvatima u mnogim mjestima u BiH još nitko nije odgovarao. U povodu godišnjice tragedije u Ahmićima, u groblju Mahala, počast poginulim i ubijenim molitvom su ukazali rodbina, sugrađani i predstavnici političke i izvršne vlasti i brojni vjerski dužnosnici. Među prisutnim bili su i županijski ministri na čelu s premijerom Tahirom Lendom i visokim dužnosnikom SDA Salkom Selmanom, a molitvu je predvodio Nusret efendija Avdibegović, muftija travnički.
U Ahmićima su počast ubijenima odali predsjednik i potpredsjednik FBiH Živko Budimir i Mirsad Kebo. Okupljenim novinarima u Ahmićima, Živko Budimir je kazao kako je ovaj posjet Trusini i Ahmićima, važan korak ka pomirenju i nužnosti priznanja „da su zločine činili i počinili i pripadnici mog a ne samo njihovog naroda".
„Ovakve posjete i odavanja počasti žrtvama, mora biti i pouka i poruka da se nikada više ovakvo što ne dogodi", poručio je Budimir.

Predsjednik FBiH Živko Budimir iz Ahmića se uputio u Vitez. U pratnji su mu bila i dvojica ratnih zapovjednika Zbornog područja Vitez, generali u mirovini, Filip Filipović i Drago Dragičević. U pratnji dvojice generala Živko Budimir je položio svježe cvijeće i upalio svijeću uz veliki spomen križ na ulazu u mjesno groblje Topala, podignut u spomen na žrtve hrvatsko-bošnjačkoga rata u kojemu su Vitez i Lašvanska dolina bili 316 dana potpuno opkoljeni i stalno napadani, gdje su, također i nad Hrvatima počinjeni brojni strašni i još uvijek neprocesuirani zločini.

Domaćini u Vitezu su im bili članovi mjesne Udruge HVIDR-a a pridružili su se i brojni drugi dužnosnici HSP-a na čelu s predsjednikom Zvonkom Jurišićem. Svi skupa, uz spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u prošlom i u Drugom svjetskom ratu, položili su cvijeće i upalili svijeće.

■ NAPADI

Trusina i Ahmići su bili istoga dana
U Ahmićima je izvršen napad nad bošnjačkim stanovništvom od HVO-a gdje je za jednu noć stradalo 116 osoba, uglavnom žena i djece. S druge strane, istoga dana dogodio se napad na Trusinu, gdje su u jednom danu ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti.

| Vitez-info | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi