RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Održan Treći sabor Hrvatske zajednice Herceg- Bosne

Napisano 17.04.2010. 18:18

Čović: Herceg Bosna mora biti snaga hrvatskog naroda!
Musa: Nadam se da će novo rukovodstvo HZHB znati bdjeti nad našim snom, a to je naša Herceg Bosna!

 

 

Za predsjednika Sabora izabran je Ivo Andrić - Lužanski, a za dopredsjednike Živko Budimir, Zoran Budimić i Rudo Vidović. Tom prilikom izabrani su i članovi Glavnog vijeća, i to Vladimir Šoljić, Vlado Majstorović, Željko Raguž, Drago Bilandžija, Ivo Lasić, Ljerka Ostojić, Perica Jelečević, Zoran Kupreškić, Jasna Zlomislić, Roman Jurić i Zdenko Marković. Glavno vijeće će, kako je istaknuto, na sljedećoj sjednici izabrati predsjednika ove udruge i dva dopredsjednika.

 

Predsjednik Glavnog vijeća HZHB bit će izabran na idućoj sjednici koja će biti održana u narednih sedam do petnaest dana, kažu organizatori, a također će u tom periodu biti izabran i predsjednik Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

 

Politička poruka

 

“Hrvatska zajednica Herceg Bosna ne smije više biti nikakvo udruženje, kulturno – umjetničko društvo ili kako su je već sve zvali“ rekao je između ostalog u svom govoru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

 

„Bojim se ako propustimo šansu izgradnje ustavne jednakopravnosti Hrvata u BiH da ćemo dugo čekati novi Sabor HZHB. Ova dvorana na narednom Saboru Herceg Bosne treba biti tri puta brojnija Hrvatima izabranim od naroda. Hrvatska zajednica Herceg Bosna treba postati Sabor hrvatskog naroda ili Hrvatski narodni sabor. Narod je izabrao. Dajmo šansu tim ljudima! Nadam se da ćemo već za pet-šest mjeseci sazvati i Četvrti radni Sabor Herceg Bosne gdje ćemo razgovarati o ustavu BiH po mjeri hrvatskog naroda. Herceg Bosna mora biti snaga hrvatskog naroda!“, istakao je Čović.


"Ja ću se sa ovog skupa zahvaliti predsjedniku Josipoviću, jer je nakon dugo vremena došao i posjetio središnju Bosnu i Hercegovinu, pa bez obzira je li bilo sklada u riječima koje je kazao i je li tu bilo dovoljno vještine i mudrosti. Neka to ostave na svježinu njegovog mandata. Duboko sam uvjeren kad i naredni put dođe u neki dio BiH gdje žive Hrvati, da će i taj dio dobiti svoje primjereno mjesto i da ni na koji način neće ugroziti Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu iz onog vremena njenog osnivanja", kazao je Čović.

 

„Naš stoljetni san je prekinut!“ rekao je u svom govoru predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije Ivan Musa. „Nadam se da će novo rukovodstvo HZHB znati bdjeti nad našim snom, a to je naša Herceg Bosna“ rekao je Musa.

 

"Imamo situaciju iz koje se možemo i trebamo izboriti za jednakopravnost"

 

Na upit novinara da li održavanje ovog sabora ponovo otvara pitanje stvaranja hrvatskog entiteta, Ljubić je kazao kako pitanje ustavnog preustroja u BiH zapravo nikada nije zatvoreno, jer nije riješeno Daytonom.

Bosna i Hercegovina, koja je, kako je kazao, Daytonom podijeljena na najgori mogući način, zapravo treba biti reintegrirana na jedan normalan način.

"U toj teritorijalnoj reorganizaciji tri konstitutivna naroda trebaju biti tretirana na isti način. Ova udruga u jednom svom dijelu aktivnosti, nakon ovog sabora, treba se, na čisto stručnoj razini, baviti ustavnim položajem Hrvata u BiH. Tri multietnička entiteta je sigurno daleko bolje rješenje od ovoga i rekao bih moguće rješenje", kazao je Ljubić, dodavši kako postoje i druga rješenja koja su sigurno moguća i kojima je moguće zadovoljiti i funkcionalnost i ravnopravnost.

Ljubić je istakao kako nikada u BiH hrvatska kolektivna, ustavna pozicija nije bila bolja nego danas.

"Želim reći da imamo situaciju iz koje se možemo i trebamo izboriti za jednakopravnost. Zbog toga sam jasno poručio svojim kolegama: njegujmo našem narodu patriotizam prema svom zavičaju, prema zemlji BiH. Dajmo narodu utemeljenu nadu za dobar život u BiH i onda ćemo biti u prilici da izgradimo BiH po mjeri hrvatskoga naroda", kazao je Ljubić.

 

 

(Deutsche Welle | FENA)


Nema komentara

Anketa

Ustavi